Avlyssning och minidatorer

new toy :)

Det är inte min hand som är stor på bilden och det är faktiskt ett vanligt litet tändstickspaket som ligger på bordet, om nu någon undrar. Just när debatten i riksdagen pågår som bäst om FRA-lagen, passar jag på att blogga om regionbibliotekets nya arbetsredskap, en liten ultraportabel dator som är lagom stor att ha med i handväskan.

När man vant sig vid de små tättsittande tangenterna är EEE PC ett smidigt redskap för anteckningar, bloggande och tillgång till e-post och webben överallt där det finns trådlöst Internet. Den är liten som en normalstor roman och väger cirka ett kilo. Perfekt för att ta med överallt. Datorn är inte ens dyr.

Det låter som reklam det här, men faktum är att ultraportabla och billiga datorer erbjuds av fler och fler tillverkare. För bibliotekens del finns flera tänkbara användningsområden för den här typen av datorer. För personalen att ha med på möten, kurser och liknande, eller för att bära med sig bland hyllorna när man ska handleda användare, eller kanske gallra böcker? För användarna att ta med till biblioteken och utnyttja trådlösa nätverk eller för att låna e-böcker? Kanske till och med för biblioteken att låna ut till användare som inte har tillgång till egen dator?

Mig kommer den lilla sötnosen att följa med på semestern (ja, inte jobbets då, jag har redan en egen).

Däremot får jag kanske ännu noggrannare än nu väga mina ord i fortsättningen. Efter att en längre tid ha försökt och nästan lyckats vänja mig vid att vara transparent på webben, börjar jag faktiskt bli lite nervös över hur den personliga integriteten försvaras eller inte försvaras av våra folkvalda. Imorgon avgör riksdagen om det ska bli tillåtet för FRA att i en nära stående framtid söka igenom våra brev och lyssna av våra samtal, åtminstone om de sker på elektronisk väg och råkar passera landsgränsen på vägen.

Följ debatten om FRA-lagen på idg eller direkt på riksdagens webbplats, där finns till och med webb-tv. Om lagförslaget blir verklighet tillåts avlyssning av av all trådburen kommunikation som korsar Sveriges gränser, alltså i stort sett all telefon- och datatrafik, även mycket av den som börjar och slutar inom landets gränser. Enligt DN är det tre riksdagsledamöter i det borgerliga blocket som sagt att de ska rösta emot lagförslaget och det behövs fyra för att fälla det. Det blir alltså spännande att se imorgon hur omröstningen faller ut.

/Linda Tillander, Regionbibliotek Halland