Framgångssagan om webbsidan minabibliotek.se!

Hur kommer det sig att Umeåregionen har lyckats så bra med sin gemensamma webbplattform att de av FN har utsetts till vinnare av 2008 års "United Nations Public Service Award" i kategorin "Improving the delivery of services" för projektet Bibliotek 2007? (Syftet med priset är att belöna innovationer och excellenta resultat inom den offentliga sektorn.)

Den frågan fick vi som deltog i seminariet ”Gränslöst! En presentation av Umeåregionens bibliotekssamarbete” på biblioteksdagarna i Luleå svar på genom Åke Samuelsson (chef för basenheten vid Umeå stadsbibliotek) och Jenny Eklund (webbredaktör).  Åke inledde med att dra bakgrunden till samarbetet och hur det har utvecklats och sedan tog Jenny över.

Hon är journalist i grunden och detta märks tydligt och det har också haft stort inflytande på utformningen av webbplatsen. Eftersom Västerbottens län och Hallands län är ungefär lika stora befolkningsmässigt så tycker jag att det var extra intressant att se vad de har kunnat åstadkomma. Och visst blir man grön av avund när man går in och surfar runt på deras webbplats! Vi var många som blev inspirerade av henne och nedan följer kortfattat de punkter som hon tog upp.

Övergripande mål för minabibliotek.se
• Intuitiv
• Interaktiv
• Informativ
• Innovativ

Vad är det som gör en webbplats bra och intressant?
• Möta besökarnas behov
• Inbjudande och tilltalande
• Tillgänglighet – snabb, enkelt(hemifrån), sköta själv
• Mervärde – ”mer än jag visste att jag ville ha”

minabibliotek.se satsar extra på
• Utseende. Bilder och layout
• Inspiration
• Tilltal och språk
• En mix av det vi tror att besökarna vill ha – och vad vi vill berätta
• Uppmuntra kommunikation/dialog
• Människor
• Variation

Besökarnas medverkan
Möjligheter
• Betyg, kommentarer och nyckelord till alla verk
• Kommenterade artiklar
• Skicka in egna boktips, krönikor och förslag på artikelämnen
• Skicka meddelanden till varandra
• Delta i diskussionsforum och intressegrupper

Hur arbetar de?
Man har en huvudredaktör på 100% , 2  redaktörer på 50 % och en teknisk redaktör på 50 %. Sedan finns det Ämnesgrupper och lokalredaktörer. All personal måste bidra med innehåll –  man lägger i snitt 2 ½ % av arbetstiden på webben och har ansvarsveckor 2-4 ggr/år. För att detta ska fungera har man anordnat skrivarkurser för bibliotekspersonalen.

Att man lyckats kan man se av den statistik som finns och av alla de priser man fått för sitt arbete med webbsidan. Till sist – gå in och  surfa runt själv bland alla roliga tips och bilder och allt annat roligt och spännande som finns på www.minabibliotek.se

Maria Ehde Andersson