Sidverktyg

Tjäna pengar på gratismaterial?

Förra veckan skrev Linda om Chris Andersons intressanta artikel om priser som rör sig mot noll. Kevin Kelly har skrivit en intressant uppföljare till den artikeln som pekar på sådant man fortfarande kommer att vara beredd på att betala för.

Kellys utgångspunkt är rimligt nog att med en så gigantisk kopieringsmaskin som Internet kan man inte fortsätta ta betalt för samma saker som tidigare. Precis som Chris Anderson tror han att grundmaterialet blir gratis. Det han tror att folk istället kommer att vara beredda att betala för är följande åtta mervärden: 

* Omedelbarhet
* Personliga inställningar
* Tolkning
* Äkthet
* Tillgänglighet
* Förkroppsligande
* Stödja upphovsmän
* Sökbarhet

Kelly visar på ett övertygande sätt att det finns gott om möjligheter att tjäna pengar på gratismaterial genom dessa mervärden. I dagsläget försöker man bevara rådande affärsmodeller med konstgjorda begränsningar i form av kopieringsskydd och lagstiftning. Tyvärr betyder det både ingrepp i den personliga integriteten och slöseri med datorkapacitet. Personligen tror jag att nya affärsmodeller är en bättre väg än det, för visst skulle ni fortfarande kunna betala en slant för att krypa ner i sängen med en riktigt bok? Även om den fanns att läsa lagligt på datorn.

Läs hela Kevin Kellys artikel "Better than free" på hans blogg.

/Viktor Sarge
Utvecklingsledare digitala biblioteksmiljöer