Fråga biblioteket

Biblioteken i Halmstad deltar sedan i höstas i bemanningen av Fråga bibliotekets chat. Jag är en av "FB-gänget" här. Är det fler halländska kommuner som deltar? Jag har dålig koll får jag erkänna – men å andra sidan har jag mest bytt av stockholmsbibliotekarier när jag själv gått in för att bemanna chatten.

Jag tycker att det är görskoj! Det kittlar dödsskönt i kistan när en fråga kommer in och du just ska trycka på knappen för att svara – särskilt om du just då fattar nada av frågan som kommit in. Något liknande känslan av steget ut när man ska hoppa bungyjump kan jag tänka mig! Man förundras över att man faktiskt fixar en fråga som man till en början inte har aning om var man ska börja nysta och dessutom inte kan småprata eller se ansiktsutryck som man gör i en fysisk informationsdisk. En riktig kick med andra ord!

Idén med Fråga biblioteket är riktigt bra men antalet frågor som ställs är alldeles för få. Under studieresan till Finland som regionbiblioteket anordnade stötte vi på en liknande internetbaserad referenstjänst. Finländarna verkar ha lyckats med att locka till sig frågor som inte bara är studierelaterade ex Jag vill ha fakta om… utan även mer "privatnyfikna" frågor i stil med Jag såg ett program på tv om X, var kan jag läsa mer? Jag hoppas att FBs utnyttjandegrad ökar för det är bland det roligaste jag vet!

/Anna, Stadsbiblioteket i Halmstad