Taggmoln – mer än 2.0

Många är säkert redan bekanta med konceptet att låta användarna sätta ämnesord (taggar) på exempelvis posterna i en bibliotekskatalog. Dessa används sedan som en alternativ navigering där de mest frekventa orden visas större.

En kreativ användning av samma princip är att använda taggmoln för att ge en lättfattlig representation  av innehållet i innehållet i dokument, tal, osv. En bloggare har skapat ett taggmoln som går visar innehållet i amerikanska presidenters tal och dokument mellan 1776 och 2007. Molnet visar både hur ofta orden används och när de varit populära hos olika presidenter. Populärast hos George W. Bush som visas först är  "terrorists" och "iraq" medan föregångaren Bill Clintons populäraste ord genomgående är "families" och "economy".

Även våra forskare inom B&I är intresserade av mönster i språket och hur de kan analyseras och det pågår forskningsprojekt inom den här typen av frågor på BHS.

/Viktor Sarge
Regionbibliotek Halland