Sidverktyg

Muslöst datoranvändande

1

1

Ordet musarm understryker hur viktigt det är att kunna styra datorn med tangentbordet. En bra start är ”Bryt ditt musberoende: Kortkommandon för alla situationer” av Magnus Hultman som redovisar alla upptänkliga kortkommandon för olika Windowsprogram.

Hultmans bok visar också hur man med [Alt]-tangenten kan nå de kommandon som saknar egna kortkommandon. Tekniken använder de understrukna tecken som visas i menyerna i Windowsprogram. [Alt] + R tar mig till exempel till redigera-menyn i Word. Från det läget trycker jag [c] för att ta mig till ”klistra in special” som inte har något eget kortkommando.

Det absolut svåraste programmet att hantera muslöst är webbläsaren. För de som använder Firefox finns en räddning i pluggen ”Mouseless Browsing” från http://mlb.rudolf-noe.de11. Den ger alla länkar ett nummer och låter dig klicka på dem genom att knappa in numret på det numeriska tangentbordet. Det är betydligt enklare än att använda musen.

1