Sidverktyg

Vad finns på ett modernt bibliotek?

Göteborgsposten tycker att deras läsare behöver veta vad som finns på samtida bibliotek och har i dagens tidning (19/10-07) en stor inspirerande artikel om webbtjänster och elektroniska medier på biblioteket. SMS-tjänster, mediejukebox och katalogsökningar från mobiltelefoner är exempel på vad som presenteras. Linnea Sjögren från Göteborgs stadsbibliotek berättar i artikeln att den största svårigheten med bibliotekets tekniska utveckling är att personalen inte kan tillräckligt mycket eftersom utvecklingen gått så fort.

Flera bibliotek i världen arbetar för att ändra på detta och hjälper personalen med kompetensutveckling inspirerade av Learning 2.0, ett koncept som utvecklats av Helene Blowers från PLCMC (the Public Library of Charlotte & Mecklenburg County, USA). Learning 2.0 har en lista på 23 saker som man ska prova själv t.ex. att göra en blogg, skriva på wikis eller ladda upp foton på Flickr. Personalen får inspiration och instruktioner för att prova på olika webbfunktioner och genomför de praktiska övningarna i sin egen takt. Flera svenska bibliotek har börjat testa metoden, snart kanske vi i Halland också?

/Linda Tillander