Bokmässan del 1

Library_lovers_hjrtaFörra veckan besökte många i länet årets bok- och biblioteksmässa i Göteborg.

Malou Altergård från Falkenbergs bibliotek fick pris som årets barnbibliotekarie – Ett stort grattis!!!

Maria Ehde Andersson presenterade projektet "Med språket framför sig" på ett miniseminarium och kunde då också äntligen visa upp inspirationsskriften om projektet. Skriften kommer snart ut till biblioteken i länet via lådorna från regionbiblioteket.

Viktor_eiler_anette_3Vi i personalen på regionbiblioteket gick runt med tröjor som det stod "Sälj biblioteket!" på och var lite oroliga för anfall från alla "Library lovers". Orsaken till tröjorna är förstås att vi gör reklam för Halmstadkonferensen 2008 och hoppas att många ska boka in 2-4 april för att komma och diskutera bilder, föreställningar och vägval …

Upplevelserna på bokmässan räcker nog till flera blogginlägg och eftersom jag vet att många av er var där vill jag påminna om att ni är mer än välkomna att skriva blogginlägg. Kontaka mig med hjälp av "Email me-knappen" till höger om ni vill ha hjälp.

Många har kanske redan hört Rachel Van Riel prata om "Opening the book" och hon höll 10-minuters-presentationer av skyltmaterial på bokmässan. Hon visade upp material som är till stor hjälp om man vill arbeta med bokhandelsliknande skyltningar, för att på ett inbjudande sätt visa upp bibliotekets böcker och locka till läsning.

I_loved_this_2Bland mycket annat visade hon en plexi-skylt där man kan ha "dagens bok" inramad och stående på informationsdisken. Låntagare som väntar vid disken blir lockade till att låna boken. När de lånar den kan man be dem att välja en bok de rekommenderar och placera där istället för den de just tagit. Ett analogt och 2.0-igt sätt att skapa interaktion.

En annan variant var ett litet skyltställ att ha på disken med böcker man vill tipsa om, det ska fungera ungefär som mataffärernas godishylla vid kassan.

För att kunna exponera enstaka böcker med framsidan framåt i vanliga bokhyllor har man också gjort ett speciellt ställ. Det har en sida för att skylta och två sidor som fungerar som bokstöd till de övriga böckerna i hyllan, alltså ramlar inte alla böcker på hyllan när man tar ut boken man skyltar med.

I de olika ställen finns också en ficka där man kan ha en lässtiumulerande affisch, som blir synlig när stället blir tomt. Det har alltså en skyltningsfunktion även när man inte hunnit sätta upp en ny bok i det ännu. Rachel Van Riel berättar att de använt sig av citat från sina användare, till exempel "I like a book with a bit of bite".

Skyltställen finns att köpa hos Eurobib och jag vill egentligen inte göra reklam, men det finns en hel del användbara idéer om hur man på ett enkelt sätt kan exponera böcker för att göra dem mer synliga och inbjudande.

/Linda Tillander, Regionbibliotek Halland