Senaste inläggen

Lyckad Halländsk bokmässa

Hej allesammans!

Lördagen den 25 november var det dags för årets upplaga av Halländsk bokmässa. Efter många månader av förberedelser var vi nervösa och förväntansfulla inför dagen. Vi var några stycken från Kultur i Halland som tidigt på morgonen kom till Kulturhuset Komedianten i Varberg. Väl på plats möttes vi av ett stort och glatt gäng av personalen på stadsbiblioteket. Vi gnuggade gruset ur ögonen och satte igång.Vi hade under fredagseftermiddagen tillsammans möblerat om, klätt bord och dekorerat, så denna morgon handlade det mest om att ställa i ordning fikat, fixa med några mindre detaljer och ta emot utställarna.

Nytt för i år var att alla utställare höll till på samma plan. Detta gjorde att ingen utställare blev förbisedd samt att besökarna enkelt kunde ta del av allt mässan hade att erbjuda genom att följa slingan av bord på entréplan.

Expoplatsens scen. Foto: Josefin Johansson

Maria Ehde Andersson från Kultur i Halland. Foto: Josefin Johansson

Medan utställarna kom på plats och började duka upp sina bokbord kom det några morgonpigga besökare som hade bokat in sig på författarfrukost med Aino Trosell. Även jag hade nöjet att få ta del av detta cirka 45 minuter långa föredrag som tog plats en trappa upp på Evenemangsplatsen. Jag blev inte besviken. Morgonljuset sken in på oss på oss medan vi lyssnade på Aino och smuttade på våra kaffekoppar. Hon berättade om några av sina böcker (hon har 25 romaner bakom sig!) och läste högt för oss ur en av dem. Hon delade också med sig av sina spännande och vådliga researchäventyr vilket resulterade i många goda skratt. Jag törs säga att vi som lyssnade till Aino denna morgon fick den allra bästa starten på mässan!

Aino Trosell trollband sin publik. Foto: Josefin Johansson.

Författarfrukost med Aino Trosell. Foto: Josefin Johansson

Klockan tio öppnade mässan sina dörrar för allmänheten. Jag ska erkänna att vi som arrangörer blev något förvånade, men främst mycket glada, när det visade sig att det kom mer besökare på förmiddagen än vad vi hade vågat ana. Majoriteten av utställarna hade talartid på Expoplatsens scen och samtliga hade åhörare. Fantastiskt! Dessa scenpresentationer var mycket intressanta och omväxlande. Det handlade om alltifrån öar till psykisk ohälsa. Skådespelaren Petter Heldt och vår egen Maria Ehrenberg (Kultur i Halland – regionbiblioteket) var konferencierer och briljerade båda två. Det är en konst att intervjua människor samtidigt som man ska hålla tider och se till att allt flyter på ett naturligt och snyggt sätt. Bra jobbat!

I Sagorummet bjöds det på lite längre uppläsningar för de små och i Lilla Teatern kunde man se pjäsen Wilmas kompisar, baserad på Marie Bosson Rydells bok Williams kompisar framförd av Linns Teaterbyrå. Tyvärr var det rätt ont om barn på mässan, men de som kom verkade nöjda och glada. Till nästa år ska vi klura på hur vi får fler barn till mässan. Alla förslag mottages varmt!

Anders Källgård berättade om sina öböcker på Expoplatsens scen. Foto: Josefin Johansson

Yvonne Kullenstjärna vid sitt bokbord. Tack för ett trevligt samtal och all inspiration! Foto: Josefin Johansson.

Hamza Yalçin drog publik när han pratade om yttrandefrihet. Foto: Josefin Johansson.

Jan Myrdal och Cecilia Cervin. Foto:Josefin Johansson.

På mässan presenterades Oline Stig som den författare som valts ut för Hela Halland läser 2018 – Hallands största bokcirkel. Foto: Josefin Johansson.

Allt som allt så blev det en väldigt lyckad mässa! Stämningen var god under hela dagen och allt flöt på utan några missöden. Vi som arrangerat detta är mycket nöjda och glada, speciellt efter sådan positiv feedback från mässbesäkare och utställare! Till veckan skickar vi ut en utvärdering till alla utställare för att se vad vi kan göra ännu bättre till nästa år. Troligtvis kommer mässan att hålla till på stadsbiblioteket i Halmstad, men saker och ting kan ha ändras till dess. Stay tuned!

För den som är intresserad av att ställa ut på nästa års mässa, klicka här: http://www.regionhalland.se/kultur/vara-arbetsomraden/vara-arbetsomraden/litteratur1/hallandsk-bokmassa/for-utstallare/. Och för den som är intresserad av att besöka eventet 2018 kan jag rekommendera att ni följer Kultur i Halland – litteratur på Facebook eller håller uppsikt på vår hemsida: http://www.regionhalland.se/kultur/vara-arbetsomraden/vara-arbetsomraden/litteratur1/hallandsk-bokmassa/.

Trött men glad personal från Varbergs stadsbibliotek + Nina Katarina Karlsson och Josefin Johansson från Kultur i Halland. Foto: Lillemor Åkerman

Jag avslutar inlägget med att citera Lillemor Åkerman, ”Tack alla ni som kom – utan er ingen mässa!” Så sant, så sant. 🙂

Hoppas att vi ses nästa år!

/Josefin Johansson, regionbiblioteket

Lämna en kommentar

Förberedelser inför Halländsk bokmässa 2017

Förberedelserna inför årets upplaga av Halländsk bokmässa är nu i full gång och vi på regionbiblioteket är glada att återigen vara en del av detta spännande projekt. Hittills har Halmstad och Varberg turats om att hålla i mässan och i år är det dags för Varberg och Kulturhuset Komedianten att stå som värd återigen. Lördagen den 25:e november är det dags. Det kommer då att finnas över femtio utställare på plats. Förlag, författare och andra organisationer kommer att bjuda på ett omväxlande program. Här finns något för alla!

Ett år äldre och klokare tar vi med oss av feedbacken från tidigare år och strävar efter att göra årets mässa ännu bättre för både utställare och besökare. I år har vi exempelvis fler programpunkter för de yngre besökarna. Det kommer att högläsas ur barnböcker hela dagen i Sagorummet och i Lilla Teatern går föreställningen ”Wilmas kompisar” vid två tillfällen. Vi kan också glatt meddela att det i år kommer att hållas en författarfrukost med den prisbelönta Aino Trosell.

Mer information om vad som kommer att ske och vilka som ställer ut på mässan hittar du här: http://www.regionhalland.se/hallandskbokmassa

För att följa eventet på Facebook klickar du här: https://www.facebook.com/events/117964845541749/

Hoppas att vi ses den 25:e november!

/Josefin Johansson, regionbiblioteket.

Lämna en kommentar

Bibliotopia 2017

För fjärde året i rad anordnade Kultur i Väst bibliotekskonferensen Bibliotopia. Årets konferens var förlagd till Vara konserthus torsdag 6 april. Temat för konferensen var biblioteken och demokratin och för mig kändes detta som en god fortsättning på Halmstadkonferensen som ägde rum två veckor tidigare.

Kampen om kulturen – Helene Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet inledde konferensen.
Aktionskampanjer tvingar institutioner att ta ställning. Dessa kampanjer kan utlösas av i princip vad som helst menar Helene. Exempelvis av att ett museum ändrar i sin basutställning vilket kan utlösa ilska och starka reaktioner. Minoriteters och svaga gruppers historia skrivs om, även lokalt, och övergrepp lyfts fram – sådant vill vi inte veta av!

Kulturen har inte setts som en arena där strider kan uppkomma, institutioner och makthavare har inte varit beredda på detta. Men nu är vi där säger Helene och fortsätter: Nordiska motståndsrörelsen har ända sedan 1980-talet lyft fram historien som en biologisk kamp mellan raser och ideologier. Man målar gärna upp undergångsscenarier och hävdar att det finns en sann historia som förtigs. Den högerextrema rörelsen trycker om äldre litteratur och man är väl medvetna om vad man vill se på bibliotek och museer. Dagens identitetspolitik, feminism och HBTQ-rörelser är avskyvärda.

Breda grupper anser att man idag har för lite att vara stolt över; man vill få vara stolt över sin historia.
Biblioteken behöver ha en god omvärldsbevakning för att kunna förutse och hantera de situationer som uppstår.

– Vad ska köpas in? En diskussion och debatt har kommit igång vilket är bra säger Helene.
Tidskriften Nya tider beskriver hon som ”gott och blandat i extremistbranschen”. Tidskriften flyter ideologiskt vilket gör att den är svår att ta ställning till.

Yttrandefrihet: Betydelsen av ordet har fått en kraftig förskjutning, idag betyder yttrandefrihet ungefär ”rätten att i alla sammanhang få säga sin mening, samt att få stå oemotsagd”. I själva verket är det så att yttrandefrihet och censur reglerar förhållandet mellan staten och individen, biblioteken behöver bli tydligare på den punkten. Högerextrema grupper har drivit mängder av yttrandefrihetsmål och ser sig som de sanna försvararna av yttrandefriheten. Deras tolkning har satt sig i den offentliga debatten.
Rätten till kulturarvet och yttrandefriheten är två kärnfrågor för de högerextrema grupperna, Helene Lööw menar att striden kommer att hårdna framöver.

*** *** ***
Flera intressanta föredrag på förmiddagen följdes av valbara seminarier efter lunch. Som avslutning talade Brian Palmer, socialantropolog och lektor vid Uppsala universitet, om vikten av civilkurage i en värld av hat.

Vi högaktar människor som visar prov på civilkurage, varför?
– Därför att de rör vid livets gåta, som Brian uttrycker saken.
Vad får vi då av dessa individer?
– Vi får hopp!

Brian berättade om ett antal människor i historien som visat stort prov på civilkurage och mod. Han inledde med att tillägna föreläsningen minnet av sin vän Zaida Catalán som nyligen hittades död i Kongo. Sedan följde berättelser om fredspristagaren Malala, Amy Goodman och Sophie Scholl men också om mer okända hjältar som polacken Witold Pilecki eller de 11-åriga tvillingarna Ellen och Jonna Hansson i Eskilstuna som vägrade sjunga vid luciafirandet hos vapentillverkaren Bofors.
– Kurage kan vara nästan lika smittsamt som rädsla. Vi vet att rädsla smittar men även kurage kan smitta menar Brian, något som han kunde ge flera exempel på.

Hur kan vi hantera andras lidande?
Filosofen Emmanuel Levinas menade att vi har ett obegränsat ansvar men en begränsad förmåga.
– Hur lever vi med detta glapp? frågar sig Brian Palmer retoriskt.

Alla föreläsningarna filmades och finns nu på Youtube

Tack för en intressant och väl genomförd konferens!
/Eiler Jansson, regionbiblioteket

Lämna en kommentar

Halländsk bokmässa i Halmstad 26 november

hallbok-2016-logga-med-artal-mindre

Årets Halländsk bokmässa hölls den 26 november på Stadsbiblioteket i Halmstad. Cirka femtio utställare fanns på plats och under dagen presenterade dessa författare, bokförlag, litterära sällskap och andra organisationer från Halland sina utgivningar och aktuella titlar i form av uppläsningar, samtal och framträdanden på bibliotekets tre scener. Det breda utbudet lockade människor i alla åldrar och besökare kunde bland annat prova på att sticka binge, träna läsförmågan med läshundar, vika figurer av sidorna ur gamla böcker och klappa ormar.

Redan tidigt på lördagsmorgonen var det full fart på Stadsbiblioteket i Halmstad. Bibliotekspersonal, delar av det halländska författarsällskapet och personal från oss på Kultur i Halland var på plats för att ställa i ordning och fixa de sista detaljerna innan det var dags att välkomna allmänheten. Skyltar skulle ställas fram, bord skulle flyttas, utställare skulle komma på plats, och kanske viktigast av allt, kaffet skulle kokas! Det dröjde inte länge innan några morgonpigga utställare knackade på glasdörrarna och under den kommande timmen strömmade det in allt fler. De tomma vitklädda borden fylldes snart med böcker och texter av alla dess olika slag, färgrannt pynt, vykort och bokmärken, och på några av dem bjöds det på godis eller hembakat.

Klockan tio slogs dörrarna upp för allmänheten och trots den tidiga timmen denna helgmorgon fanns besökare på plats från första stund. Petter Heldt och Maria Ehrenberg turades om att presentera och intervjua utsällarna på Nissanscenen (entréplan) från det att mässan öppnade. Dessa framträdanden rullade sedan på under dagen och innebar att författare, förlag och litterära sällskap fick cirka tio minuter på scenen där de kunde presentera sig själva eller/och sin verksamhet som de önskade. Publiken fick bland annat höra smakprov från romaner, facklitteratur, barn- och ungdomsböcker och spänningslitteratur.

I Klarasalen (nedre plan) bjöds det på ett par längre program- ett där det höglästes sagor och talades och sagans kraft och ett av Teater Halland, med poesi och visor av halländska författarprofiler som Ingela Strandberg, Abela Gullbransson, Gustaf Ullman, Elsa Grave och Sonja Åkesson.

På övre plan kunde besökare ta del av några längre scenframträdanden och presentationer på Hallandsscenen. Dessa presenterades av Anna Pia Åhslund och Nina Katarina Karlsson och handlade bland annat om mat- och kokböcker, fantasy, små barns språkutveckling och killars läsning. Besökare kunde också lyssna till estradpoesi av det halländska laget i Poetry Slam samt ta del av en diskussion om nya strömningar i litteraturen och bland författarna i Halland. Bortsett från dessa scenframträdanden och presentationer fick besökare prova på att sticka binge, vika figurer av sidorna ur gamla böcker, och klappa ormar.

Halländsk bokmässa 2017 arrangeras i Varberg. Mer information om detta och hur man anmäler sig kommer till våren. Håll utkik på Kultur i Hallands webb och sociala medier.

Stort tack till alla medverkande utställare men också till mässans alla besökare! Vi ses väl i Varberg nästa år?

/Josefin Johansson, assistent regionbiblioteket.

Lämna en kommentar

Att få göra sin röst hörd – en dag om att ge barn och unga möjligheter att uttrycka sig.

Den 1 november var en dag fylld av workshops och föreläsningar på temat ”Att få göra sin röst hörd” på Katrinebergs folkhögskola. Syftet med denna dag var att ge asylsökande och nyanlända och alla barn möjligheter att uttrycka sig genom alternativa sätt, som exempelvis drama, film och lek, men också att ge deltagarna konkreta verktyg och metoder. Deltagarna fick se en pjäs om hur det är att komma till Sverige som nyanländ, prova på VR (virtual reality), lära sig hur man språkleker, ta del av en föreläsning om barn och barns perspektiv samt diskutera och utbyta egna erfarenheter.

Det mest minnesvärda för mig denna dag var föreläsningen som barnläkaren och författaren Lars H Gustafson stod för. Mina förväntningar var höga tack vare en kollega, som efter att ha sett honom tala vid flertalet tillfällen, talat mycket gott om Lars. Även ämnet, barn och barns perspektiv, kändes både relevant och uppfriskande för mig.

Lars inleder föreläsningen med att läsa högt ur en barnbok om döden. Berättelsen är skickligt skriven och illustrerad och skapar hög igenkännlighetsfaktor hos oss i publiken. Några sitter och nickar och kommenterar instämmande och några (jag är en av dessa) fäller en tår eller två. På detta vis får Lars med sig publiken från första stund. När han avslutar högläsningen ger han oss några frågor att tänka på under föreläsningens gång.

Han går vidare med att tala om de tre klassiska sätten att se på barn: barnet som ska disciplineras, barnet som placeras på en piedestal och barnet som utvecklingsprojekt. Alla tre med rötter i svunna tider och alla tre extrema på sitt vis, men ändå känner jag igen mycket från min egen barndom och barnuppfostran runt om i världen idag. Lars menar att dessa sätt att se på barn ofta kombineras och att det, tillsammans med det faktum att vi lever hektiska liv idag, gör att det kan vara svårt att se just hur rigida och bakåtsträvande vi kan vara i våra tankegångar kring barn och barnuppfostran.

Vi börjar dock bli allt bättre på att tänka utanför ramarna och ny forskning och innovativa individer för oss framåt. Lars föreslår ett fjärde sätt att se på barn, lyfter fram författare och andra människor som kämpar eller har kämpat för barn och barns rättigheter, ger oss tips på böcker och länkar i ämnet och ger oss kluriga scenarion (med barn och ungdomar i centrum) som vi i publiken diskuterar fram potentiella lösningar till. Vi inser snabbt att saker och ting inte enbart är svart och vitt.

Det som kanske gör allra störst intryck i mig är när Lars säger: ”Idag ses barn ofta som blivande människor, fastän de egentligen är precis som vi andra, människor i ständig utveckling.” Det är tungt att inse att det ligger mycket sanning i detta påstående, men samtidigt lämnar det mig med en beslutsamhet. Det gör mig övertygad om att det allra viktigaste vi kan göra är att lyssna på barnen, se dem för vad de är här och nu och hylla det som gör dem unika.

Tack alla medverkande för en lärorik och spännande dag!

lars-h-gustafsson-5
Lars H Gustafson, Katrinebergs folkhögskola.
Foto: Josefin Johansson.

/Josefin Johansson, assistent på regionbiblioteket.

 

Lämna en kommentar

Biblioteksdagarna i Västerås 10-12 maj

Lägesrapport, bild på omslag

Lägesrapport, bild på omslag

Frågan om hur den nationella biblioteksstrategin kommer att se ut var ett av huvudnumren på årets Biblioteksdagar. Den nationella samordnaren Erik Fichtelius och de båda utredarna Karin Linder och Krister Hansson var i farten under hela konferensen. På torsdagen lämnade man en första lägesrapport.

I lägesrapporten har man delat in alla de tankar och synpunkter som har inkommit till sekretariatet i tio punkter, här kommer ett par smakprov:

1. Delaktighet och rummet. Björvika i Oslo – man tänker sig att använda 80 procent av ytan för mänskliga möten, idag ägnas 70 procent av resurserna åt medierna. I Danmark är 80 procent av biblioteken meröppna idag.
-Biblioteket är ett rum med egendomsrätt för invånarna framhöll Erik.

2. Medier och digital inlåsning. E-böcker som inte kan fjärrlånas, digitaliserade dagstidningar som är inlåsta i Humlegården… listan kan göras lång. Detta är en av de stora utmaningarna i en nationell bibliotekspolitik poängterade Erik.

Övriga punkter:
3. Strukturer och samverkan
4. Stad och land
5. Infrastruktur, biblioteksväsendet
6. Bibliotekarieyrkets roll och förutsättningar
7. Högre utbildning och forskning
8. Samlingsuppbyggnad
9. Skolbibliotek
10. Alla! (Om bibliotekslagens krav att biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla)

Erik Fichtelius berömde bibliotekens arbete med nyanlända och asylsökande:
”Biblioteken är den samhällsinstitution som snabbast har förmått ställa om till den svåra situation som uppstod när flyktingströmmen kom”. Erik är mycket imponerad av denna flexibilitet och anpassningsförmåga.

Digitaliseringen finns det ingen bra metafor för säger Erik, trots att detta är en fullkomligt omvälvande händelse i våra liv. När Karin föreslog för gruppen att man borde göra ett antal filmer som visar på goda exempel så nappade de andra genast på det, just nu ligger tre filmer på webben (se länken ovan).

Erik: Hur tar vi vara på bra lokala initiativ som är nationella till sin karaktär? Exempelvis den nya barnapp som Stockholm, Malmö och Katrineholm nu hjälps åt att utveckla.
Karin: Hur många språk ska vi hantera och vilka gör vad när det gäller mångspråken?
Krister: Hur får vi till verksamheter som fungerar i hela landet? Andra typer av biblioteksverksamheter än det traditionella biblioteksrummet …

I höst kommer arbetsgruppen att ta fram en ”roadmap” med ett antal målbilder. På onsdagen höll man ett seminarium där vi som deltog fick hjälpa till att tänka kring hur dessa målbilder kan se ut. Erik berättade att gruppen nu fortsätter med sin omvärldsanalys, denna ska vara klar hösten 2017. En slutrapport kommer våren 2019.

/Eiler Jansson, regionbiblioteket

Lämna en kommentar

Biblioteksdagarna – Carlos Rojas

Carlos Rojas – social hållbarhet kopplat till integration

– Hur använder och upplever asylsökande de svenska biblioteken? Denna fråga besvaras i en studie gjord av Carlos Rojas vid organisationen MIKLO på uppdrag av Regionbibliotek Stockholm hösten 2015. Studien grundar sig på ett antal intervjuer med asylsökande i Stockholms län samt med biblioteksanställda.

Slutsatsen är att biblioteket är en väldigt viktig plats för de som väntar på sin asylansökan. Endast två av 25 hade aldrig varit på biblioteket men även dessa två var intresserade.

Varför går man till biblioteket?
– för att möta andra människor. Dels de som är i samma situation men även möten med dem som arbetar på biblioteket
– som en fritidssysselsättning, något att fylla dagarna med
– för att få vila, det är mycket trångbott på asylboendet
– för att använda datorerna eller bibliotekets wi-fi
– för att lära sig svenska
– för att läsa tidningar eller låna böcker

Många av flyktingarna är väldigt låsta geografiskt, man har inte ens råd att ta bussen!
Biblioteket är gratis och av intervjuerna framgår att de som söker asyl känner en stor tacksamhet över allt biblioteken gör för dem. Men vad kan biblioteken förbättra? Önskemålen, i all ödmjukhet, är ”lite mer”, mer av det mesta som biblioteken redan gör. Carlos gav några exempel:
– en bättre och tätare språkundervisning; många vill träna på språket varje dag, inte bara en gång i veckan
– mediautbudet kunde ha varit bättre
– mer samhällsinformation behövs
– fler aktiviteter, helst rutiner som kan avlasta i en mycket pressande situation

I stort sett stämmer de asylsökandes och personalens tankar överens. Några skillnader finns dock:
– Personalen anser att man borde förbättra sitt bemötande och att man borde känna till mer om asylprocessen, vad ett avslag innebär osv.
– De asylsökande skulle önska mer av emotionellt gensvar, att ha någon att prata med, men också att personalen kände till mer om den situationen man befinner sig i; ovissheten, behovet av att dela sina erfarenheter, att hitta någon som lyssnar. Man har behov av samtalsgrupper, psykolog- och kuratorhjälp etc. Behovet av att prata är större än vad personalen tror.

Nytt:
1. inte bara arabiska behövs, dari och persiska behövs också.
2. 170.000 asylsökande är inne i processen idag. Antalet asylsökande minskar inte för närvarande, det kommer t o m att öka något på grund av de långa handläggningstiderna.

Ett nytt expertnätverk startade under årets Biblioteksdagar, Nätverk för nyanlända och flyktingar. Initiativet togs av Per-Erik Wik, Västernorrland, Ulf Hölke, Västerås, och Cecilia Herdenstam från Gotland.

/Eiler Jansson, regionbiblioteket

Lämna en kommentar

Biblioteksdagarna – Donna Scheeder

Libraries: a call for action – Donna Scheeder, IFLA’s president

Scheeder utgick från IFLA Trend report i sin presentation, IFLA har identifierat fem trender:

1. New technologies will both expand and limit who has access to information
2. Online education will transform and disrupt traditional learning
3. The boundaries of data protection and privacy will be redefined
4. Hyper-connected societies will listen to and empower new groups
5. The global information economy will be transformed by new technologies

IFLA:s webb kan man läsa hela rapporten, den finns även översatt till svenska och går att ladda ner

Donna Scheeder framhöll tre saker
– Förändring är en konstant
– Förändring sker allt snabbare
– Förändring – bättre att själv styra än styras av omvärldsfaktorer

Hon framhöll också behovet av kompetens, inte minst en individuell kompetensutveckling, samt att organisatoriska förändringar behövs inom biblioteksverksamheten.

Utmaning:
Alla bibliotek svarar inte mot de behov som finns i deras upptagningsområde:
Vi har inte råd att lämna några bibliotek i sticket!

Skylt: ”Sorry för the inconvenience – we are trying to change the World”

/Eiler Jansson, regionbiblioteket

Lämna en kommentar

Alla barn har rätt till ett språk – konferens i Varberg 4 maj

Den nationella konferensen om små barns språkutveckling ”Alla barn har rätt till ett språk!” mötte stor efterfrågan när den hölls i Halmstad tidigare i år. Därför ville man ge människor en andra chans att ta del av detta.  Den chansen tog 150 ivriga deltagare tillvara på när de samlades i Varberg stadshotells spegelsal den 4 maj.

Visste du att det krävs ett ordförråd på 50.000 ord för att klara en dag i livet? Visste du att 20% av 17-åringar enbart har 17.000 ord? Detta är en växande grupp i vårt samhälle idag som många gånger hamnar i utanförskap. Detta menar Gerd Almquist-Tangen och Maria Ehde Andersson, är något vi måste ändra på. Maria och Gerd talade om projektet Samverkan BVC–bibliotek för barns språkutveckling: forskning och best practice, som pågått i Halland. Där det har svarats på varför det är viktigt att satsa på små barns språkutveckling och att samverka kring detta. De talade om vikten av högläsning, tillgång till böcker och positiva attityder angående läsning i hemmet.

När sedan Gertrud Widerberg tog vid, handlade det om Kulturrådets pilotprojekt  ”Bokstart”, där biblioteksanställda gör hembesök hos familjer då deras barn är 6 och 12 månader gamla. Hon menar att uppdraget är att lyfta den allra tidigaste, men så avgörande, språkutvecklingen och överlämna bokgåvor. På detta vis jobbar de förebyggande istället för att släcka bränder. Gertrud talade även om frågor som fanns vid projektets start: skulle människor släppa in dem i sina hem? Skulle besök på mindre än en timme göra någon skillnad? Med facit i hand kunde hon dela med sig av solskenshistorier likväl som möjliga förbättringar inför framtiden.

Eva-Kristina Salameh talade om det ökade behovet av resurser för flerspråkiga barn. Detta gäller nyanlända barn men även de barn som lever i miljöer där de inte har tillgång till kamrater på modersmålet eller kompetenta talare av andraspråket. Eva-Kristina menar att det är viktigt att hjälpa dessa barn att utveckla båda sina språk: sitt modersmål likväl som svenskan.

Sist ut under eftermiddagen var Catarina Sjöberg som delade med sig av tips och trix på hur man kan göra språkinlärning roligt för barn. Med fokus främst på barn med språkstörningar erbjöds en uppsjö av kreativa och pedagogiska lösningar. Catarina menar att barn med språkstörningar behöver uppmuntras till att prata och utvecklas och att vuxna ofta missar eller inte riktigt vet hur de ska göra för att hjälpa dessa. Det är viktigt att synliggöra och fånga upp dessa individer så tidigt som möjligt för att ge dem bästa möjliga hjälp. Barnen är ju trots allt vår framtid!

Konferens i Varberg (1)
Bild: Spegelsalen Varberg stadshotell,
Josefin Johansson.

/Josefin Johansson, praktikant på Kultur Halland.

 

 

Lämna en kommentar

Bokprovning i Varberg 27 april 2016

Under onsdagen 27 april var det bokprovning för första gången i Halland,
på Stora Bokprovning - loggateatern i Komedianten i Varberg. Bokprovningen är en årlig händelse av Svenska barnboksinstitutet.

En bokprovning innebär att det ges en översikt av olika trender och statistik över utgivna barn- och ungdomsböcker som publicerades på det svenska språket under det gångna året. Genom föreläsningar av Sofia Gydemo, Lillemor Torstensson och gästföreläsaren Maria Nilson från Linnéuniversitetet i Växjö, fick deltagarna lyssna på spännande analyser, statistik och iakttagelser om det gångna årets barn- och ungdomsböcker.

Under 2015 publicerades 2089 barn- och ungdomsböcker, en ökning med 229 titlar jämfört med utgivningen under föregående år. Själva utgivningen av dessa böcker har ökat för sjätte året i rad, mestadels bland faktaböcker, kapitelböcker och de tecknade serierna. Även översättningen från andra språk har ökat, men engelska är fortfarande i majoritet i översättningsområdet, men de svenska originalen är i majoritet (56 %) bland utgivna böcker 2015.

Lite senare under våren kommer en filmad bokprovning dyka upp på UR play, för den som missade föreläsningarna eller vill se dessa igen.
 Länk till de titlar som berördes >>

Bokprovning i Varberg

Vi på regionbiblioteket vill tacka alla som kom på bokprovningen och ett stort tack till föreläsarna och hoppas få återse bokprovningen nästa år igen!

Josefin Börjesson, praktikant på regionbiblioteket

Lämna en kommentar