Sidverktyg

Plack (test i skarp miljö dag 1)

Plack är en teknik för att öka hastigheten genom att använda cachning på servern. Vi har provat det innan med mycket behagliga svarstider som resultat, men det har funnits problem med t.ex. teckenkodning och den svenska översättningen som ställde till det. Magnus Enger har precis löst problemen de problem vi såg innan så nu gör vi ett nytt försök med Plack i skarp drift. Svarstiderna är kapade till mindre än hälften och planen i Koha-gemenskapen är att det skall finnas ett standardiserat sätt att köra Plack för debian-paketen from version 3.22 som kommer i November. Lite intressant är att svarstiderna nu är så korta att skillnader i webbläsarnas renderings- och javascriptmotorer verkar kunna spela roll nu. Sådant som tar 1,5s i Safari & Firefox tar ofta 0,8s i Chrome och sådant som tar 0,8 s i Safari tar 0,3-0,4 i Chrome. Möjligen mäter de inte alla mot samma event (t.ex. OnLoad) och det är som sagt lite för snabbt för att avgöra med blotta ögat, men jag tillåter mig en försiktig misstanke om att det är värt att titta även på vilken webbläsare man använder.

Sådant som påverkar mest nu är externa kopplingar som t.ex. hur lång tid det tar att få framsidesbilder från externa leverantörer, att man inte skall ha CSSer och liknande på externa servrar osv. Håll tummarna för att den här Plack-implementationen fortsätter bete sig vettigt :)