Sidverktyg

Batch checkout – ett bra alternativ för RFID?

RFID-plattor skickar i regel flera streckkoder/taggar samtidigt eftersom läsningen av flera medier samtidigt är en del av själva finessen med RFID. Ett krux i Koha som folk hanterar på lite olika sätt är att den vanliga cirkulationen bara läser en streckkod åt gången. För utlåninsautomater som pratar SIP2 är det inget problem, men vid manuell cirkulation kan det bli frustrerande. Vissa använder mellanlager som sköter detta manuellt och andra vill jag minnas kopplar plattorna via SIP2 även internt, men en lösning som gör att man kan slippa detta är den kommande funktionen ”batch checkout” i Koha.


”Utlån i mängd” är en rimlig översättning och där kan man låta RFID-plattan skicka hur många koder man vill och så lånas alla ut samtidigt. Bevekelsegrunderna för att utveckla funktionen var egentligen andra då det fanns bibliotek som ville registrera internt bruk i statistiken, men som syns av filmklippet jag satte om funktionen ihop verkar det användbart även för RFID.