Sidverktyg

Snabb påminnelse om Plack (för suverän prestanda)

Som diskuterats tidigare här på bloggen så finns det ett cachningssystem som kallas Plack som gör att man inte behöver skapa varje sida i Koha från grunden varje gång en sida skall visas. Istället behåller servern sådant som är gemensamt för alla sidor i minnet och återanvänder det till nästa sida du ber om. Det här ger en jätteskjuts för prestanda, men innan har det inte varit fullt ut testat för bruk i personaldelen (även om det varit ok:at för den som vill ha det i Opac). Det har dock skett mycket utveckling kring Plack på sistone och vi umgås med tankar på ett långtidstest.

Den största flaskhalsen är faktiskt inte att vi kör över Internet (jämfört med att t.ex. ha en egen server på administrativa nätet i kommunen med dedicerad bandbredd) utan just att vänta på att sidor i Koha skall skapas från grunden. För att illustrera vilken prestandaknuff Plack ger kommer här några snabba nedslag:

Ladda members-home.pl
* Plack:  131 ms waiting
* Vanlig: 1 270 ms i waiting

Ladda mainpage.pl
* Plack: 122 ms i waiting
* Vanlig: 1 220 ms i waiting

Ladda opacen
* Plack: 128 ms i waiting (788 ms totalt för allt)
* Vanliga: 1 140 ms i waiting (3 280 ms totalt för allt)

I runda slängar kapar Plack bort 80-90% av väntetiden på den enskilt största flaskhalsen (vänta på Perlskripten). Det gör helheten oerhört mycket snabbare. Den totala väntetiden kan som i vårt exempel ur högen sjunka från t.ex. 3,2 sekunder till 0,8 innan sidan är helt färdig. 

Vi är intresserade av ytterligare optimeringar, men redan detta ger en oerhörd skjuts. Hittar vi inga knepigheter i vår demo-miljö så är planen att gå igång med ett långtidstest den här veckan.