Sidverktyg

Exponera bloggen i din Opac?

rsswidgetAtt lägga till rubrikerna från sin externa blogg, twitter, Facebook osv. är ju ett populärt sätt att knyta ihop bibliotekets olika kanaler även för de som inte satsat på externa webbskal. Behovet av externa lösningar minskar för all del om vi utökar Kohas funktioner som publiceringssystem, men i dagsläget är det ändå en fördel att kunna visa upp bibliotekets olika källor. Dessutom ersätter en bra webbplats inte heller närvaro i sociala medier även om just en extern blogg, eventkalender och informationssidor med låneregler osv kan ersättas av funktioner i Opac.

Tanken är att bygga in sådana här funktioner direkt i Koha, men igår gjorde jag som en test en lösning vid sidan av byggd på tjänsten ”Pipes” från Yahoo. Jag låter Pipes hämta RSS-flödet från bibliotekets två huvudbloggar och exponera det som JSON-data. Sedan används Ajax i jQuery för att hämta datat från Pipes, korta av flödet till senaste tre och lägga in det i två placeholder <div> som jag lagt förberedda i högerspalten. Allt som allt är det några få rader kod + lite CSS och HTML och när jag kan posta CSSen utan att skämmas så kommer all kod upp här. Tills dess bjuder jag på en skärmdump på hur det ser ut.