Sidverktyg

Byt från Libra.se till Koha med fritt verktyg

En av de besvärligare sakerna med att byta biblioteksdatasystem är själva flytten. Dels måste man lära om sådant som sitter i ryggmärgen efter några år med ett gammalt system, men själva flyttprocessen är dessutom ett krångel för sig rent tekniskt. Man kan naturligtvis lämna tillbaka i sitt gamla system och låna ut i det nya, men det är ganska vanligt att man istället tar innehållet i det gamla systemet och bearbetar det så att det går att lägga in i det nya. På så vis får man med sig historiken, befintliga lån, reservationer osv. Vi skapade migreringsskript för att flytta från Book-IT till Koha som är fri programvara.

Med många Libra.se-bibliotek som nu funderar på hur de skall göra med systemfrågan kan det vara av intresse att veta att Mölndal gett Libriotech i uppdrag att ta fram ett motsvarande verktyg för att byta från Libra.se till Koha. Processen är igång och även om verktyget fortfarande är under utveckling så kan den som är intresserad redan nu börja följa arbetet på Libriotechs Githubkonto. Licensen för verktyget är GPL vilket betyder att alla som vill kan använda det, anpassa det efter egna behov och sprida det vidare utan att be om lov eller betala någonting.