Sidverktyg

RFID i Kohas webbaserade självservice

Riktiga självservicemaskiner kommunicerar med Koha genom SIP2-protokollet precis som i andra bibliotekssystem och behåller därför i allmänhet samma funktioner oavsett vilket system man använder dem med. Koha har dock också en webbaserad självservice man kan använda som en billigare lösning då det bara behövs en dator med streckkodsläsare/RFID-platta. Den här har använts sedan vi hjälpte Munkagårdsgymnasiet får några år sedan men den har blivit mer kompetent med åren och klarar både omlån, återlämningar och utlån.

Hyltes plan är att använda självservicen på pekskärm med en RFID-läsare. Vi kommer sannolikt att fokusera på ett arbetsflöde med en bok i taget. Dels därför att systemet i nuläget är byggt för att läsa en streckkod åt gången, men även med en ”batch checkout” för självservicen så klarar RFID-antennen inte hur många etiketter som helst åt gången. För att undvika problem med lån (och än värre återlämningar) som inte blir korrekt registrerade samt av-/pålarmade så är det bättre att man scannar ett lån åt gången. Vi har provkört utrustningen på det här sättet och förutser ganska få problem med det arbetsflödet.