Sidverktyg

Föreläsning på konferensen ”Mobila möten”

I fredags hade jag nöjet att få delta på konferensen Mobila möten med en programpunkt om Koha. Den som letar efter min presentation kan hitta en PDF med mina bilder på Falkenbergs webb. Förutom en mycket trevlig konferens träffade jag en lika trevlig finsk bibliotekarie vars kommun nyligen hade bytt till Koha. För just mobila bibliotek (som konferensen ju handlade om) är det ju alltid lite knivigt med svarstider om man har dålig uppkoppling. För Kohas del ser jag dock fram emot en ny funktion som kommer i version 3.16.3 – att cirkulationen börjar använda Ajax. Då laddas sidan inte om för varje transaktion (vilket tar tid) utan bara frågan om transaktionen är ok går till servern och svaret tänds sedan upp direkt på den sida som redan finns i webbläsaren. Likaså Plack är intressant som gör hela systemet ruskigt snabbt men inte är helt klart för personaldelen ännu. Vet man att det är dålig täckning kan det också vara idé att installera program på servern som minimerar trafiken genom att komprimera t.ex. HTML och javascript som skickas till sin mest komprimerade form. Sedan finns det naturligtvis tre olika offlinelösningar med men i första hand är 4G eller 3G att föredra om man inte vill ha en separat server med ut på bokbussen – det kostar ju inget extra i inköp med en egen Koha-installation för bokbussen och den kan köra på en vanlig laptop. Men plockar man mycket material från HB till bussen kan det såklart vara en nackdel att ha en separat server istället för att ha alla poster i samma system från början.