Sidverktyg

RSS på nyheterna från Opac – istället för webbskal

Det är ju ganska populärt nuförtiden att köpa diverse webbskal till sin Opac för att få den mer som en webbplats. Strängt taget tycker jag dock att det i allmänhet är onödigt för den användning som de flesta bibliotek har. Koha har redan mycket av funktionerna man skaffar med ett webbskal och med tanke på vad produkterna kostar så gör man kanske klokt i att istället lägga dem på att lägga till de finesser som Koha eventuellt saknar. 

En finess jag saknat i Koha är möjligheten att prenumerera på nyheterna i Opac via RSS så idag gjorde jag en patch för just den funktionen. Det blir den sjätte egna inom projektet och nu ersätter det för all del inte en blogg fullt ut eftersom man (ännu) inte kan kommentera nyheter. Jag skall undersöka möjligheten att även kommentera nyheter i Opac, men i ärlighetens namn är det inte lika mycket kommentarer i bloggar längre. Det är viktigare att underlätta för interaktion i sociala medier.

Funktionen är inte introducerad i officiella Koha ännu men den som är nyfiken kan testa den med hjälp av patchen på tråd 7843. Det finns så kallade ”Sandboxes” för den som vill testa en ny funktion som inte ännu är släppt. Läs dock instruktionerna ordentligt innan ni använder dem. Även om de är enkla att använda så finns det några inställningar man inte bör göra helt på måfå.