Sidverktyg

Tredje patchen – Rättar att fliken ”Böter” förlorade fokus

Under fliken ”Böter” på en låntagares sidor i personaldelen finns ytterligare flikar. När man klickade på någon av dem förlorade den övergripande navigeringsfliken sin visuella markering. Problemet var att de Perlskript som hanterar funktionerna under de aktuella flikarna inte skickade värdet ”finesview => 1” till mallsystemet som matar ut HTML-sidorna. Även om det i början tar lite tid att sätta sig in i hur koden är strukturerad när man rotar omkring i nya delar av systemet så finns det uppenbarligen gott om lågt hängande frukt. Patchen skickades in idag den 16 juni och har trådnummer 9245 på Bugzilla.

Tips till andra som vill rätta fel eller lägga till nya funktioner. Börja med att leta i Perlskriptet med samma namn som URLen för den sida du vill jobba med – ex. ”maninvoice.pl”. Där ligger det mesta av den logik som programmet hanterar. Koden är ofta förvånansvärt kort då mycket ligger i generella moduler som importeras i början (se satserna i början som börjar med ”use”). Sedan finns det en motsvarande ”mall”-sida med nästan samma namn. Exempelvis maninvoice.tt. Ändelsen .tt står för Template Toolkit och de mallarna står för att omvandla datat som .pl-sidan skapade till en faktisk sida. Mallarna tar emot en del datastrukturer som de loopar igenom men ägnar sig egentligen inte åt beräkningar. Här kan man också se hänvisningar till ytterligare filer med ändelsen .inc som är includefiler med bitar av webbsidan som är återkommande och därför återanvänds som centrala mallar.

Summa summarum kan man säga att varje fil man öppnar bara innehåller de bitar som är unika för respektive steg i kedjan. Allt som kan återvinnas centraliseras för att spara resurser genom att göra underhållet lättare.