Sidverktyg

Firar 100 inlägg med att få första patchen godkänd.

pushed-to-masterDen här bloggen har berättat om våra Kohaprojekt i 99 tidigare inlägg och som jag berättade i förra inlägget så har jag skickat in mitt första kodbidrag till Koha som är en förändring av själva programmet. Den löser ett problem där man inte såg författare i Opac på böcker som man reserverat. Det är kul att kunna fira inlägg 100 med att meddela att felrättningen är godkänd och blir tillgänglig för alla som uppdaterar till kommande versioner av Koha. Inte minst slipper vi också att göra speciallösningar för att rätta felet i vår egen installation utan kan hålla oss till den officiella versionen. Just detta att hålla sig till den officiella versionen och hellre lösa anpassningar med t.ex. jQuery istället för att ändra Koha självt är en klok strategi för att undvika problem vid uppgraderingar.

Kan man programmera så är den här typen av enklare felrättningar ganska rimliga även för vanliga IT-bibliotekarier. Kan man däremot inte programmera alls så är steget kanske större än vad som oftast är rimligt. Då är det kanske lagom att som vi tidigare har gjort involvera sig i översättning, grafiska anpassningar, jobba med att utnyttja de funktioner som redan finns effektivt osv. I ett kommande inlägg skall jag försöka göra en kort översikt där jag ger förslag på hur man bäst löser olika typer av anpassningar av Koha.