Sidverktyg

Till Urban och andra – Kohademos

Jag svarade just på en fråga om hur man kommer igång med att testa Koha. Eftersom det kan vara lite pyssligt att hitta rätt ställe i början så strösslade jag med länkar till de ställen på nätet som jag pratade om. Det är för all del inga överraskningar utan sådan som tidigare varit uppe på bloggen men nu halkat ner i bloggarkivet. Tyvärr spärrades mailet då länkarna verkade tolkas som spam. Med tanke på att andra kanske också är intresserade av frågan kommer här mitt svar på ett ställe som jag kan svara på med en enda länk.

Har du något förslag på vad jag bör ladda ner och installera till att börja med vore jag mycket tacksam. Vet du också om det finns någon färdig dummykatalog man kan använda så att man redan från början har lite data att jobba med?

Den bästa startpunkten tror jag är att använda någon av demokatalogerna som finns publikt tillgängligt på nätet. Då kan du laborera utan att ha sönder någonting då de återställs med någon/några dagars mellanrum. En lista på några av de tillgängliga demokatalogerna finns på http://koha-community.org/demo/ Servrarna i Nya Zeland och liknande avlägsnare världsdelar tenderar dock att vara lite långsammare.

Sedan finns det också möjlighet att köra Koha från en Live-DVD där datorn startas upp och kör ett helt operativsystem och en Koha-installation direkt från DVDn men det tenderar att vara så pass långsamt att man får ett onödigt negativt intryck jämfört med en riktig installation. Det finns en baserad på Koha 3.12 (aktuell version är 3.14 med 3.16 på väg i maj) http://wiki.koha-community.org/wiki/Koha_LiveCD

Är du bekant med VirtualBox kan du ladda ned en virtuell maskin med äldre Koha-versioner. Då får man en maskin som körs helt i en virtuell server på den vanliga datorn. Tyvärr verkar sidan just nu vara nere men adressen skall vara http://kylehall.info/index.php/projects/koha/koha-virtual-appliance/

Är du duktig på Linux tar det dock inte mer än någon kvart att göra en skarp installation av senaste Koha med hjälp av Debian-paketen. Det kan man naturligtvis också göra i en virtuell maskin. Men just att vara bekant med Linux kan vara ett ganska stort _om_.

Sedan vet jag att den konsult vi använder erbjuder gratis demo-installationer av uppdaterade versioner av Koha. http://libriotech.no/gratis-koha Det kan tänkas att även andra leverantörer gör det. Du hittar en lista på ytterligare leverantörer på http://koha-community.org/support/paid-support/continent/

Jag är naturligtvis intresserad av att höra dina tankar om systemet.