Sidverktyg

Snabbare utlåning – två vägar

En hjärtefråga för mig är som ni kanske tidigare anat korta svarstider i ett system. Sedan tidigare har jag berättat om utvecklingen av Plack som gör hela systemet våldsamt mycket snabbare. I korthet gör Plack att varje sida som skickas inte behöver byggas från grunden utan att det som är gemensamt mellan sidorna återvinns (CSS-mallar, javascript osv). Utvecklarna som bygger Koha är dock ett envist släkte och nöjer sig inte med detta. Bug 11703 som bör vara officiellt tillgänglig inom ett kvartal bygger om metodiken för utlån så att man använder tekniken AJAX istället. I korthet är AJAX ett sätt att över huvud taget inte ladda om en sida (vilket Plack snabbar upp) utan istället låta webbsidan kontakta servern med en fråga om just den lilla informationsbit som behövs och infoga den på den sidan som användaren redan har uppe i sin webbläsare.

Jag har ännu inte haft tid att testa kombination av dessa två funktioner men blir varm i hjärtat bara jag tänker på hur roligt det är att köra med Plack aktiverat, så jag ser mycket fram emot det här.