Sidverktyg

Koha som enkelt publiceringssystem

flikar-i-kohaEn gammal käpphäst för mig är att bibliotekens närvaro på nätet ofta är sönderbruten. Folkbiblioteken har i regel en webbplats inom kommunens publiceringssystem där öppettider, evenemang, låneregler och annat centralt ligger. Själva katalogen brukar dock hamna som en separat tjänst vilket naturligtvis är problematiskt. Trenden att lägga ett extra lager som CS Library eller Arena ovanpå råder bot på detta och även om det löser problemet för slutanvändarna så innebär de en del betydande investeringar samt ökad komplexitet. Inte minst sedan båda innebär att man skaffar sig ytterligare en produkt där man i förekommande fall får ha dubbla inläggningar i samma bibliotekstjänst.

Koha har sedan gammalt det som kallas för TinyCMS vilket gör det möjligt att tända upp informationssidor direkt i Opac. Jag tror dock inte den funktionen utvecklas så mycket längre och inte ens utvecklaren som gjorde det senaste responsiva temat för Opacen visste om TinyCMS längre är relevant. I väntat på att reda ut det och kanske kunna utöka funktionerna så att Koha kan fungera mer som ett fullt publiceringssystem har jag gjort ett hack med Javascript som fungerar i alla webbläsare och även i mobilen för att tända upp flikar i Opac.

Lösningen är konstruerad så att när man klickar på någon av flikarna döljs det befintliga innehållet på sidan (en träfflista, opacens förstasida osv) och istället infogas den information som biblioteket lagt in. När man sedan klickar tillbaka till fliken ”Bibliotekskatalogen” får man tillbaka det innehåll man hade innan. På så vis tappar man inte några sökningar och man behåller också sin inloggning och minneslista intakt. För tillfället ligger de sidor som ligger i flikarna med i ett javascript som finns på varje sida. Tanken är dock att låta biblioteket skapa små html-fragment som kan laddas upp på servern och infogas vid behov så att man slipper ladda dem på varje sida.

Lösningen är mer pragmatisk än renlärig, men för normala bibliotek är kanske det intressanta att det 1) fungerar och 2) gör det möjligt att ha Koha som en webbplats utan att behöva lägga ut extrapengar.

Jag håller på och kodar som bäst och lägger ut den nödvändiga koden när den är lite mer färdig – säg till om det är någon som vill ha den i befintligt skick. Om det är någon som skall uppskattning är det också Owen Leonard som skrev det nya Opac-temat och satte mig på spåret med sin bloggpost om bland annat hur man gör flikar i Koha. Mitt bidrag är att den mycket mer modesta insatsen att koppla flikarna till innehåll utan att tappa sidhuvudet med inloggning osv.

Uppdatering 8 aug 2014: Instruktionerna för att använda Koha som ett enkelt CMS är uppdaterade för att fungera med Bootstrap och jag kan bekräfta att det fungerar. Det ser också ut att komma en utveckling av själva funktionen så att man får en grafisk editor att skapa sidorna i.

Uppdatering 19 augusti 2014: Indrail Das Gupta har publicerat en plugin för att skapa sidor i en grafisk editor (samma editor som för nyhetesflödet). Jag har inte hunnit prova den ännu, men mer information och själva pluggen finns på Indrails Githubkonto.