Sidverktyg

Statistikdags – KB och författarfonden

Just nu håller vi som bäst på med statistiken för KB och författarfonden. Än så länge har vi mest tittat på KB-frågorna och där är det fråga 18-21 och 25-28 som kräver uttag ur Koha. Det hela är dock ingen stor affär men för att skriva vettiga SQL-frågor tar vi hjälp av vår konsult som sköter drift, support osv. Faktum är att vi har inskrivet i avtalet att Libriotech ansvarar för att sätta upp de nödvändiga SQL-frågorna, men eftersom man aldrig kan lära sig för mycket försöker vi ta det så långt vi kan själva. Även om det just bara är uppgiften om antal referensexemplar vi kan svara på :)

För att hitta antal referensexemplar frågar vi databasen efter alla streckkoder där exemplaret har det auktoriserade värdet ”notforloan” satt till ”1”.

SELECT barcode FROM items WHERE notforloan =

När vi så småningom blir klara med de rapporter som krävs skall vi lista ut bästa sättet att dela SQL-koden med andra.

SQL är för övrigt ett ganska trevligt språk att lära sig. Eftersom det är byggt bara för uppgiften att hämta saker ur databaser är det ganska få kommandon att lära sig innan man kan företa den betydligt längre resan att lära sig använda dem på ett klokt sätt. En trevlig bieffekt av att labba med SQL i Koha är att man tvingas sätta sig in i hur saker är strukturerade bakom kulisserna.