Sidverktyg

Lite Perl gör mycket nytta

perlbockerFör att kunna fördjupa mig i Koha bakom kulisserna har jag börjat lära mig en liten aning Perl samt fräscha upp mina SQL-kunskaper. Redan lite erfarenhet av andra språk som Python, PHP, ASP m.fl. och lite blygsamt bläddrande i Perl-böckerna har räckt långt. På vårt tisdagsmöte i Hylte igår kunde jag börja läsa igenom källkoden för en modul vi diskuterade och konstatera ”nej det är ingen systemparameter utan det värdet hämtas inte ur databasen – men det är ganska enkelt att hämta upp det”. Det är en ganska stor skillnad mot ”Vi ger systembibliotekarie X i uppdrag att framföra det på sommarens användarmöte och hoppas att leverantören ger bifall till att ändra systemet i någon kommande version”.

Nu menar jag inte att man behöver programmera för att använda vare sig Koha eller något annat system. Alla system går att köpa som färdiga lösningar och Koha har ett fyrtiotal leverantörer i världen för den som inte vill meka själv. Men med öppna system som Koha blir det möjligt att växa och på ett annat sätt än med stängda kommersiella system börja ta eget ansvar. Framför allt så är det viktigt att bli en god beställare och där gör lite kunskap mycket nytta.

(Böckerna från O’Reilly kan för övrigt rekommenderas för den som kan något annat språk men vill lära sig Perl. När det gäller att lära sig programmering från grunden finns det nog bättre böcker. Där är mitt tips. t.ex. ”Python – programming in context” av Miller och Ranum om man är beredd på lite matte.)