Sidverktyg

Migrering – se till att bli lite skitig om händerna

Just nu håller vi som bäst på att säkerställa att vi kan gå igång med de funktioner som verkligen är nödvändiga i höst. Just nu är det alltså fokus på rent praktiska frågor och den mesta utvecklingen får vänta tills vardagen avslöjar vad som är mest prioriterat att bygga om/lägga till i Koha. Något som jag är glad för är att det inte är hur enkelt som helst att byta biblioteksdatasystem. Spontant vill nog många hålla sig ur vägen så mycket som möjligt och låta de två inblandade systemleverantörerna göra så mycket som möjligt själva. Vi har delvis valt en annan väg här eftersom Hylte inte bara vill få ned kostnaden utan också skaffa sig mer kontroll över sitt system. Nu är det ingen som tror att Hyltes personalbudget kommer växa så pass att de kan anställa egna Perl-programmerare. Istället behöver de bli goda beställare och då är den kunskap man får av att involvera sig lite djupare i systembytet ovärderlig.

Själv har jag också fått lära mig mer om såväl Koha som MARC-formatet under systembytet. Även om jag jobbar strategiskt i bland annat metadatafältet till vardags så är det intressant och lärorikt att testa leveranserna vi får när innanmätet av Book-IT återuppbyggs i Koha. Just nu har vi använt ca 20 timmar konsulttid för arbetet med att göra det möjligt att genom en enda databasdump importera såväl poster som låntagare, cirkulation, reservationer osv. Jag tror att vi börjar närma oss slutet på att återuppbygga posterna och att vi snart kan börja fundera på låntagarna och relationen mellan dem och posterna. För andra som vill migrera blir jobbet såklart mindre om man gör det medan migreringsskripten fortfarande är aktuella, men risken att man får slut på saker att lära sig när man byter system bedömer jag ändå som liten.

Nyckelfärdigt är givetvis en möjlighet även med Koha. Man kan låta sin leverantör sköta rubbet. Men skall man verkligen dra nytta av att det är öppen mjukvara tycker jag man skall utmana sig själv en aning.