Sidverktyg

Mobilare bibliotek får man leta efter

Då Koha är webbaserat kan man köra det på vilken enhet med webbläsare som helst. För mig personligen betyder det iPad mini. Att på detta sätt ständigt ha hela bibliotekssystemet i fickan är väldigt praktiskt, men det stannar inte där. Med en liten trådlös streckkodsscanner kan man även sköta lån och återlämning överallt där man kan få 3G-täckning. Alltså kan man sköta utlån efter ett bokprat på ett äldreboende lika väl som på stranden. Det vore kul att se om den här möjligheten framöver används för att experimentera lite med formerna för biblioteksverksamhet.

Den scanner jag har använt heter Opticon OPN-2002 och på tillverkarens webbplats finns instruktioner för att para den med iPad/iPhone. Jag skulle dock avråda från att aktivera Bluetooth-HID då det gör att scannern uppfattas som ett tangentbord vilket gör att man inte får upp skärmtangentbordet. Skall man bara scanna streckkoder är det praktiskt, men för det mesta vill man nog också kunna skriva vanlig text. Själva inkopplingen var föredömligt enkel. Mitt enda tips är att köpa scannern från en firma som kan se till att den är konfigurerad för biblioteksbruk vilket även företag utanför bibliotekssektorn klarar nuförtiden.