Sidverktyg

Idag: Avtal, betalfunktioner och en streckkodskö

Dagens Koha-jobb har varit att skriva avtal på engelska (det närmar sig så sakteliga färdigställande) och att luska i de tekniska förutsättningarna för att infoga betalfunktioner och en streckkodskö. Betalfunktioner kan man ganska enkelt integrera rent tekniskt. Man skapar en länk med de data som behövs för att hantera betalningen och när användaren klickar där (för att t.ex. betala en övertidsavgift) så flyttas man över till den typ av betalfönster som det dräller av på nätet där man får välja det kort/internetbank som man själv nyttjar. All hantering av känsliga uppgifter ligger alltså utanför bibliotekssystemet och hanteras av betalningsleverantören (som då tar hand om de synnerligen besvärliga certifieringar som krävs). Tillbaka till bibliotekssystemet får man sedan svaret om ifall betalningen genomförts eller inte.

Streckkkodskö kan kräva lite mer förklaring. Såväl Koha som Book-IT och Libra.se (med fler antar jag) fungerar så att man scannar en streckkod och sedan väntar på svaret. Återlämnar man en stor hög finns risken att en reservation löst ut så att man hunnit scanna ett gäng etiketter utan att se det. Dessa etiketter har då inte hanteras och ibland blir det kaos i återlämning/utlån pga denna problematik om man inte är uppmärksam. Förutom detta så är väntandet en flaskhals – det är fullt möjligt att scanna koderna snabbare än systemen hinner att processa dem. För att råda bot på detta i Koha funderar jag på möjligheten att implementera en streckkodskö dit alla scannade koder läggs. Systemet betar sedan av kön utan att man behöver vänta på att var och en skall hanteras färdigt. Detta gör att man både kan hålla högre hastighet när man scannar större mängder etiketter och att man minskar risken att vissa lån/återlämningar tappas. Dagens efterforskningar visar att en streckkodskö i Koha verkar vara möjligt att implementera och jag forskar vidare i ämnet eftersom det kommer någorlunda högt på prioriteringslistan. Som alltid är Kohas officiella chat på IRC en guldgruva av kunniga och hjälpsamma människor.