Sidverktyg

Svenska personnummer i Koha

En fråga som jag tidigare inte ägnat så mycket uppmärksamhet är svenska personnummer. Globalt är såklart svenska personnummer något av en kuriositet medan de här är tämligen viktiga. Inte minst för att bygga en koppling mot folkbokföringen. Frågan är då om det krävs att man bygger utökar Kohas funktioner med även stöd för svenska personnummer eller om det finns något sätt att ta sig runt problemet. Jag skulle säga att man klarar sig väldigt långt med det som kallas ”extended patron attributes” som låter oss definiera egna fält att koppla till låntagarkontona. I min egen Kohainstallation har jag t.ex. satt upp ett fält som heter ”persnr” med förklaringen ”SvenskaPersonnummer” och erbjuder möjligheten att skriva in en textsträng som måste vara unik för varje låntagare. Den indexeras även så att jag vid sökning på mitt personnummer (eller delar av det) hamnar direkt på mitt konto. Det är också möjligt att välja om det skall lösenordskyddas, vara synligt i opac och/eller vid utlån.

Att själv lista hur jag skulle göra tog med research kanske 3-5 minuter inklusive testning för att se att det indexerades korrekt. Relevant stycke i manualen är avsnitt 3.4 en bit ned på sidan. Jag skulle inte precis kalla det någon showstopper att ordna detta – bara man vet att det faktiskt är möjligt att själv lägga till attribut på låntagarna.

Den enda uppenbara nackdelen är att det inte görs någon kontroll av personnumrets formatering så att det är ett korrekt personnummer. Om man har för vana att scanna körkort så får man dock garanterat korrekta värden inlästa. Tycker du inte att det räcker? Hojta till i kommentarerna så kanske vi kan lägga lite pengar på att fixa så att personnumren också kollas så att de är giltiga.