Sidverktyg

Första testimporten av Hyltes poster

Förra veckan fick vi avtal på plats för testmigrering till Koha med hjälp av Libriotech. I torsdags gjordes det första testet då 55 757 poster importerades från databasdumpen från Book-IT (ett standarduttag á 20 000 SEK). Posterna är i formatet BTJMARC medan Koha (liksom Libris) använder det standardiserade formatet MARC21. Skillnaderna är dock inte så stora och några inledande tester tyder på att själva posterna indexeras korrekt. Beståndsinformationen är inte tillgänglig ännu. Min strategi för att hitta indexeringsproblem – att leta efter sökningar som ger färre träffar i Koha än i Book-IT – stötte dock på patrull då automatisk trunkering och fuzzy search var aktiverat i Koha och gjorde att jag fick fler träffar i Koha än i Book-IT. Till nästa omgång tester skall jag stänga av de funktionerna tillfälligt även om det är trevlig att ”shei” ger träffar på såväl ”Sheila” som ”Sheild” i Koha när det ger 0 träffar i Book-IT.

Nästa steg blir att Libriotech tittar vidare på datan och återkommer med en bedömning av vad vad migreringen som helhet kommer att kosta. Det vi prioriterat är:

  • Posterna – måste dock inte vara fullt korrekt indexerade då lejonparten kommer bytas ut mot MARC21-poster från Libris.
  • Användardatabasen.
  • Lån.
  • Reservationer.
  • Boken kommer-låntagarnas historik.

Data utöver detta kommer vi diskutera när vi ser vad ovanstående kostar att flytta med.