Sidverktyg

Väntar fortfarande på smällen…

Kanske borde jag inte skriva det här. Man skall ju inte utmana ödet och så. Möjligen är det övermod att glädjas när det går bra. Men sedan 2010 när vi började jobba med Koha för Munkagårdsgymnasiets räkning har vi fått den här typen av meddelanden. Epost kl. 20:23 ”Oppgradering till Koha 3.8.7 starter nå” och sedan kl. 20:42 ”er gjennomfört”.

Avtalet vi har för Munkagårdsgymnasiet specificerar att uppgraderingar skall göras utanför bibliotekets öppettider. Det står där som en försäkran om att de värsta galenskaperna skall avvärjas. Resultatet är att vi får en varning i förväg om att en uppgradering av systemet kommer att ske ett visst datum. I början tänkte jag ”huga för att sitta och jobba om nätterna”. Sedan noterade jag tidsstämplarna på breven. Vi kan ta dagens försändelser som exempel: ”20:23 Oppgradering till Koha 3.8.7 starter nå.” och ”20:42 …er gjennomfört”.

Såhär har det varit länge. När vi tecknade avtal var det Libriotech som påminde om att vi behövde ha en klausul om att kunna få ut databasen så att vi kan byta leverantör, drifta själva eller bara ha en egen backup. Sedan har saker flutit på bästa sätt. När vi glömt berätta att vi egentligen kvalificerade oss för en lägre avgift för Libriotechs tjänster förra året kvittas det mot nästa års faktura så att det blir ett år gratis.

Intressantast var kanske när jag satt med hela personalen i Hylte samlad för att för första gången och en okänd tysk server löpte fullkomligt amok och sänkte vår demoserver. Inom några minuter var Magnus igång med att få upp den igen och medan personalen iakttog vår chatkonversation via projektor filtrerade han bort den oönskade trafiken i brandväggen och startade om servern. Det blev mindre övat på de olika modulerna i Koha den gången men desto mer lärt om krishantering och vikten av att tänka igenom vilken nivå av beredskap vi vill ha.

Kanske är det som sagt övermodigt att glädjas offentligt åt när saker fungerar bra, men i så fall passar jag på att glädjas nu medan jag har tid.