Sidverktyg

Rapport från Gustaf

Kohaprojektet rör sig så sakteliga framåt även om det varit tyst här på projektets blogg ett tag. Jag tänkte därför kort rapportera om vad som hänt på Munkagårdsgymnasiet hittills i höst.

En självutlåningsdator har kommit på plats, något som varit den primära flaskhalsen när det gäller att lansera Koha på allvar på skolan. Nu när datorn väl installerats och alla tekniska bitar fallit på plats så fungerar Kohas självutlåningssystem utmärkt. Man kan välja mellan att låta låntagarna scanna sina lånekort eller logga in med användarnamn och lösenord. På Munkagårdsgymnasiet kommer eleverna att använda lånekort.

Utdelningen av dessa till eleverna är nu i full gång. Den sker klassvis och i samma veva får eleverna inloggningsuppgifter till opacen. Jag passar även på att visa lite hur de viktigaste funktionerna fungerar. Lämpligt nog lanserar skolan just nu en ny webbsida, där jag fått fria händer med bibliotekets sidor. Det blir alltså den självklara ingången till opacen för elever och lärare.

Under hösten har det förutom att göra lånekort till alla elever funnits en del andra viktiga förberedelser att göra. Till exempel har personuppgifter för nya elever importerats och inställningar för cirkulationen finjusterats. Meddelanden till låntagarna såsom påminnelser, reservationsaviseringar och besked om inköpsförslag har översatts och omformulerats. När det gäller påminnelser så har jag testat och ändrat ganska mycket innan jag nu känner mig nöjd med inställningarna. Meddelanden via e-post fungerar utmärkt och när det gäller påminnelser så skickas dessa automatiskt en gång per dygn.

En funktion i Koha som jag upptäckt i höst som kanske inte är så viktig, men likafullt användbar, är möjligheten att ladda upp bilder på låntagarna. Mest för skojs skull har jag laddat upp arkivbilder på skolans elever. Det gör systemet lite roligare att jobba med och det kan ofta vara bra att få ett ansikte på sina låntagare. Kanske är funktionen ännu mer till nytta på en lite större skola med fler elever att hålla reda på?

Således är de flesta och största frågetecknen uträtade och systemet får väl sägas vara i full drift. Nu blir det väldigt spännande att se hur det kommer att fungera och hur elever och lärare kan dra nytta av de olika funktionerna!

/Gustaf Erling – Bibliotekarie, Munkagårdsgymnasiet