Sidverktyg

Boktips för den som vill lära sig installera och administrera Koha

Jag har tidigare bloggat om några enkla sätt att provköra Koha och det verkar också som att möjligheten att installera Koha med instruktionen ”sudo apt-get install koha” snart är förverkligad. Att det blir enkelt att installera Koha är utmärkt eftersom man då kan koncentrera sig på att testa själva systemet. Det som kan skapa problem är om man börjar använda Koha skarpt utan att ha den kunskap som krävs den dagen någonting går fel.

Lite förenklat kan man säga att om man kan sätta upp en Koha-installation manuellt så har man också den kunskap som krävs för att köra Koha utan att avtala om support. Det innebär att installera/konfigurera Linux, webbservern Apache, MySQL, Perl (inklusive extra moduler) samt själva Koha. Man kan också behöva massera indexeringsmotorn Zebra. För den som vill ha dessa kunskaper färdigpaketerade fick jag ett boktips som verkar lovande: ”Koha 3 Library Management System: Install, configure and maintain your Koha-installation with this easy-to-follow guide”. Look inside-funktionen hos Amazon avslöjar att boken faktiskt inte är fullt så ”easy” som titeln antyder utan faktiskt ger en vettig bild av den komplexitet som abstraheras bort för den som t.ex. laddar ned en färdig Koha-installation för att köra virtuellt.

Kommentera gärna om någon till äventyrs har läst boken(?). Hur eller hur så är den här typen av paketering ett resurseffektivt sätt att förvärva de nödvändiga kunskaperna jämfört med att pussla ihop dem bit för bit via sökningar på nätet.