Sidverktyg

Bara en sak till (realtidssynk med Libris)

Just nu håller jag som bäst på att klämma in ett nytt experiment i ett pressat schema: realtidssynkning mot Libris. Som flera säkert vet pratar Libris i processen för att skapa en nationell katalog om ”Folkpost på tre sekunder”. I korthet handlar det om att man skall få posten till sitt lokala system i princip samtidigt som man beställer boken. För att detta skall kunna ske krävs följande arbetsflöde:

1) Medieleverantören går till Libris och säger (dvs. datorerna gör det) ”Nu har det här biblioteket beställt de här titlarna. Knyt de posterna till deras sigel.”. Finns inte posterna sedan tidigare i Libris skapar leverantören en förhandspost med den information som ligger i deras nätbokhandel eller liknande.

2) Libris servrar noterar att en ny post knutits till sigeln alternativt att en post har uppdaterats med ny information och notifierar det lokala systemet (via t.ex. Pubsubhubbub för er andra nördar som läser).

3) Det lokala systemet hämtar den nya informationen och uppdaterar sin katalog.

Som synes är det en ganska enkel princip. Tekniken är inte heller särskilt esoterisk. Däremot tror jag det är större aha-upplevelse att se det på riktigt än att läsa om det. Därför forskar jag just nu i om det är möjligt att sätta ihop en demo av det hela för att kunna visa hur smidigt det kan fungera. Det kommer i så fall inte att bli riktigt så renlärigt som beskrivs ovan utan steg två kommer istället innebära att vi tjatar på Libris server varje minut för att se om de har något nytt åt oss. Om tiden och ekonomin vill så går det i hamn :)