Sidverktyg

Vad har vi kvar att göra?

Koha är upp och rullar fint på Munkagårdsgymnasiet. Det är dock en del småsaker som vi fortfarande skall kolla vidare på innan vi är helt nöjda:

  • Översätta de nya texterna – Trots att vi laddat upp en komplett översättning till översättningsplattformen står den bara som 89% klar. Det kan bero på att nya subversioner av 3.2-distributionen (3.2.9 är idag den senaste) innehåller nya texter som inte är översatta. Vi undersöker detta. Hur eller hur behöver vi uppdatera översättningen när vi går i drift med t.ex. version 3.4. Ett mindre problem är att vi på något ställe använder en norsk XSLT-fil som ligger utanför den vanliga översättningen.
  • Nyhetsfunktionen och språkkoden sv i IE – Koha innehåller ett litet CMS (med en wysiwyg-editor from 3.4) som gör att man kan lägga upp nyheter i opac och personaldel. Det är dessutom så pass genomtänkt att man lägger upp separata nyheter för de olika språkversionerna av systemet så att användarna får nyheter på sitt eget språk. Däremot har vi haft ett problem med att de inte alltid syntes direkt i Internet Explorer när den är inställd på språkkoden sv istället för sv-se. På sätt och vis en detalj, men det är ändå en så populär webbläsare att vi måste reda ut det.
  • Logga i opac – Troligen vill vi byta ut Koha-loggan mot Munkgagårdsgymnasiets logga.
  • Anpassa självbetjäningen för pekskärm – Det är en rekordenkel anpassning av CSS-filen för den relevanta sidan som krävs, men det saknas ett sätt att hindra koden från att skrivas över när det kommer nya versioner av Koha. Vår konsult har därför lagt in en begäran i det system som används globalt av utvecklarna om att kunna infoga ”custom CSS” för självbetjäningsgränssnittet.
  • Kolla upp påminnelser – Det finns antydningar om att vi behöver kolla över hur servern är konfigurerad för påminnelser. Det är samma tjänst som hanterar de olika typer av e-postutskick som kan göras (lån, reservationer, återlämning, påminnelse osv) men något testlån har inte genererat en påminnelse som det skulle även om det överlag fungerar bra. Är det inte servern så kan det vara så att mailen fastnar på vägen i något spamfilter.
  • Senast inlagda på förstasidan – Gustaf vill gärna skylta de senaste böckerna i opacen med t.ex. en RSS. Eller kanske ännu hellre bilder som automatiskt byts ut.
  • Webbstatistik via Google Analytics – Det finns en utmärkt statistik inbyggd i Koha som även låter den som vill prata SQL direkt med databasen. All statistik som över huvud taget går att skapa utifrån databasen finns alltså tillgänglig. För webbstatistik är det dock smidigt att använda Google Analytics som fångar upp en del saker som jag gissar inte sparas i databasen. Exempelvis vilken sida man kommer ifrån när man går till opacen och vilken sida man går till när man avslutar sin opacanvändning. Det exemplet är intressant när det gäller att utvärdera Facebookintegrationen vi utvecklat.