Sidverktyg

Z39.50 mot Libris – använd ”nya” databasen

När man sätter upp en Z39-50 sökning mot en extern server är det viktigt att Koha och den externa servern använder samma teckenkodning. Den viktigaste svenska resursen är i de flesta fall troligen Libris och då kan det vara bra att veta att det finns en ”alternativ” server som använder UTF-8 som trivs väldigt bra ihop med Koha.

Jag nämner det särskilt eftersom jag faktiskt hade missat den informationen och bara hittat servern som använder den äldre kodningen ISO 8859-1. Försöker man ansluta mot denna med Koha får man problem med svenska tecken. Jag lyckades konfigurera systemet så pass att vi ändå kunde söka på ISBN, men innan jag hann blogga om problemet så tipsade Kristin Olofsson på Libris mig om den nya servern. Tack!

Teckenkodningar är i regel lite knöligt, men är man nyfiken så kan man helt kort säga att ISO 8859-1 stödjer svenska tecken medan UTF-8 stödjer ”alla” tecken. Har man möjlighet att välja är det alltså bra att satsa på UTF-8 som mer generell.

Vill man inte använda Z39.50 har Koha också stöd för modernare SRU/W.