Sidverktyg

Vår Facebookintegration blir en del av Koha 3.4

Sociala funktioner på webben är ju numera förfärligt populärt och Koha har redan från början funktioner som t.ex. recensioner och taggar. Koha har också möjlighet att hämta den typen av metadata från externa källor som t.ex. Amazon vilket är viktigt. För att lyckas med sociala funktioner krävs nämligen en massiv användarbas. Inte minst sedan användarna alltid kommer spendera merparten av sin tid någon annan stans än (som i vårt fall) bibliotekets katalog. Med den insikten ville vi utveckla Koha så att vi kan stödja det litterära samtalet på användarnas egna arenor. Idag heter den arenan främst Facebook.

Inom ramen för ett delprojekt inom ”Digital delaktighet” har vi beställt en integration mellan Kohas omlånesida i opacen och Facebook av vår konsult Libriotech. Tanken är att man är som mest benägen att tipsa om en bra bok när man bara har 30 sidor kvar och måste låna om den.  I det läget vill vi sänka tröskeln för att tipsa andra genom en ”Tipsa på Facebook”-knapp för varje bok som listas i ”Mina lån”. Användaren får då en chans att posta en länk till bokens sida i opacen på sin profil i Facebook. Det gör att alla personens vänner medvetandegörs om boken och får chans att diskutera den samtidigt som det skapas en länk tillbaka till bibliotekets katalog.

En glad nyhet är att funktionen kommer att bli en del av den officiella Koha-releasen 3.4 som släpps den 22 April. Ytterligare bakgrund finns i bloggposterna nedan som ligger på projektbloggen för ”Digital delaktighet”:

Facebookintegration – synliggör det litterära samtalet

Facebookintegration – illustration

Öppna bibliotekssystemet Koha är en viktig bas

Facebookintegration för Axiellkunder utan Arena?

Facebookintegrationen snart klar

Facebookintegrationen en del av officiella Koha 3.4!

För den som är extra intresserad finns också konsultens kommunikation med Koha-communityt på Kohas Bugzilla.