Sidverktyg

Erfarenhet av dagligt bruk: Det är rätt smidigt att använda Koha

Efter att ha suttit med Koha på lite mer daglig basis igen måste jag säga att tycker systemet är väldigt bekvämt att använda. Eftersom man kör det i webbläsaren drar det nytta av den mentala modell man redan har av webben. Väldigt många saker i systemet är t.ex. länkar vilket gör att man snabbt kan förflytta sig mellan olika vyer med ett enkelt klick. Söker man upp en bok är det därifrån lika nära till att redigera katalogposten för boken som att redigera reglerna för e-postutskick till den som reserverat boken.

En annan stor fördel är sökrutan med dess flikar som gör att man på samma ställe kan låna ut, lämna tillbaka och söka i katalogen. Ännu roligare blir det när man upptäcker små smarta hjälpfunktioner som att den ger förslag på namn vid utlån redan från första bokstaven man skriver in.

Den enda nackdelen jag kan komma på i jämförelse med Book-IT är att jag minns det som att Book-IT hade ett smart system för att skriva ut kvitto om man tryckte [Enter] två gånger med tomt i streckkodsfältet. I Koha finns det istället en knapp för utskrift av kvitto. Det här vill jag undersöka lite närmare. Jag vet att det finns metoder för att trigga en utskrift via JavaScript som man kanske kunde använda för att slimma arbetsflödet ytterligare något.

Över huvud taget så känns version 3.2 smartare och mer slipad än 3.0 som vi använde och skrev gott om i rapporten från förra projektet. När Gustaf har hunnit använda systemet lite mer så får jag återkomma med lite mer underlag.