Sidverktyg

Uppstart – lite praktiskt strul och någon enstaka bugg

I onsdags satte Gustaf och jag oss för att se om vi kunde ta Koha i drift. Det fanns bara en känd bugg kvar (översättningen har inte slagit igenom överallt i opacen) så det verkade lovande. Det gick också förvånansvärt bra. Visserligen hade vi problem med en scanner som inte var konfigurerad för rätt sorts streckkoder, att kvittoskrivaren fick slut på papper och att lånekorten har fel logotyp men inget av detta är Kohas fel. Vi hitta dock även några klurigheter i Koha:

1) E-posten var troligen inte rätt konfigurerad på servern vilket gjorde att man bara fick ut pappersmeddelande om reserverade böcker som kom in. Vår konsult ordnar detta.

2) Vi vet inte hur vi får systemet att använda datan i fält 852 som hyllsignum. Posterna vi har migrerat har dessutom lagt koden i olika delfält (både c och h förekommer). Kanske är det ett rent handhavandefel – jag ber att få återkomma eftersom det (möjligen) har bäring på att vi använder SAB som klassifikationssystem och inte Dewey.

3) Under den period som Gustaf har använt Koha internt så har han hittat ett fåtal poster där bokstaven Ö blivit Å på någon plats i posten. Eftersom det visas korrekt i ursprungssystemet så är det något som hänt i migreringen och inte själva Kohas fel.

Summa summarum har det fungerat ganska smärtfritt och cirkulation, import via Z39.50, opac mm är nu igång. Systemet i sig har satt väldigt få tekniska krokben. Däremot är det alltid lite pyssel att konfigurera ett nyinstallerat bibliotekssystem.