Sidverktyg

Testa Koha – demos eller installera själv

Tobias Carlssons artikel i BBL #1 2011 om fri programvara har genererat en del intresse kring Koha och projektet. Vissa är mest nyfikna medan andra planerar att migrera till Koha själva eller att hjälpa andra med Koha-installationer. I det läget vill jag påminna om att det finns minst två tre bra (dvs enkla) sätt att testa Koha:

  • Använda en demoinstallation – eftersom Koha är webbaserat kan man hoppa över hela installationskrånglet och använda någon av alla de testinstallationer som finns tillgängliga. Vår konsult Libriotech har t.ex. demos som bygger på den senaste koden. Här kan man testa hela systemet i fullskalig drift. Det man går miste om är IT-avdelningens rätt obskyra bitar med installation, eventuella custom SQL-frågor osv.
  • Uppdatering: Använda en Live CD – Tobias tipsar i kommentarerna om en Live CD med Koha. Det är något så praktiskt som ett helt operativsystem med Koha installerat som man kan köra direkt från CD-skivan. Vad man gör är att tankar hem ISO-filen, bränner den till en CD (leta efter burn image i brännarprogrammet), stoppar den i datorn och stänger av strömmen och sedan på igen. När datorn sedan går igång med skivan i CD-läsaren laddas det nya operativsystemet med Koha och man kan labba omkring bäst man vill. När man är färdig stänger man bara ner och tar skivan ur läsaren så är datorn som vanligt igen. Gillar man systemet kan man installera det jämsides med t.ex. sitt vanliga Windows. Skulle det inte starta som förväntat hugger man tag i en datorvan person och ber denne ändra boot-ordningen i BIOS så att datorn provar att boota från CD innan den provar hårddisken.
  • Använda imagefiler – här låter man ett program låtsas vara en hel fysisk maskin vilket gör att man kan köra en hel server på sin egen dator. Prestandan begränsas naturligtvis, men jag har kört Koha på det sättet på t.ex. en Macbook Pro utan några som helst problem. Jag kan inte ge en fullständig beskrivning här, men för den som är lite tekniskt lagt fungerar Virtualbox väldigt bra med Kyle Halls imagefiler. Andra avbildningar finns säkert också på nätet.

Vill man å andra sidan installera det hela från grunden är det lite klurigare. I rapporten från förra projektet lade vi inte så stor vikt vid installationsprocessen eftersom de flesta bibliotek torde vara mer intresserade av själva systemet. Därför kan jag sammanfatta det med följande: åtminstone tidigare behövde man vara rätt nördig för att ro en egen installation i hamn. Hur det ser ut nuförtiden skall jag försöka ta reda på. Jag har för mig att man förenklat installationsprocessen en del. Fortsättning följer.