Senaste inläggen

Svenska Koha-nätverket tar över och bloggen arkiveras.

Under 2016 hände mycket i den svenska Koha-världen och idag finns ett livaktigt nätverk för svenska Koha-bibliotek och intresserade. Förutom välbesökta träffar (den senaste våren 2017 fullbokad med ca 80 deltagare på Göteborgs universitetsbibliotek) så förs kontinuerliga diskussioner, utbytande av kunskap och samplanering av utveckling via nätverkets plattform på tjänsten Slack. Behovet av denna blogg får därför anses vara litet. Nätverkets webbplats är www.koha.se. Medlemmarna har önskat att inte tillåta leverantörer i nätverket, men man driver också en wiki med publik information.

För regionbibliotekets räkning sitter jag i styrgruppen för det svenska Koha-nätverket perioden 2016/17 och 17/18.

Rapporten från vårt senaste Koha-projekt (som också är projektets redovisning) finns att läsa i KBs dokumentarkiv Blev Koha bättre, billigare och en fri infrastruktur för svenska bibliotek? edovisning av projekt dnr. 51­KB 704­2012.

Den utvärdering som gjorts av Mikael Gunnarsson och Maria Idebrant på BHS finns att läsa genom Kultur i Halland – regionbiblioteks webbplats. Utvärdering av projektet ”Billigare, bättre och en fri infrastruktur för svenska bibliotek”

En del mindre anpassningar som inte platsar på den globala Bugzillan för Koha publicerar jag på regionbibliotekets Github-konto under namnet ”Koha hacks”. Även andra Koha-relaterade saker kan förekomma där som en fork av Koha-koden med ett repository för översättning av Kohas installer.

Lämna en kommentar

Projektrapport och utvärdering

Rapporten från vårt senaste Koha-projekt som också är projektets redovisning finns att läsa i KBs dokumentarkiv Blev Koha bättre, billigare och en fri infrastruktur för svenska bibliotek? Redovisning av projekt dnr. 51­KB 704­2012.

Den utvärdering som gjorts av Mikael Gunnarsson och Maria Idebrant på BHS finns att läsa genom Kultur i Halland – regionbiblioteks webbplats. Utvärdering av projektet ”Billigare, bättre och en fri infrastruktur för svenska bibliotek”

Lämna en kommentar

Konferensutvärderingen var härlig läsning!

koha-konferens-utvVi fick för ett tag sedan utvärderingen från Koha-konferensen på Tylösand – mycket rolig läsning. Som alltid finns det saker att förbättra som t.ex. några som tyckte lokalen var lite kall och att de som reste mitt i natten till konferensen tyckte det kunde varit någon ytterligare paus på förmiddagen. Kloka synpunkter men också svårt att helt och hållet möta behoven och önskemålen hos 100 deltagare. Den riktigt stora trenden var dock en överväldigande positiv kritik där mer eller mindre alla var mycket nöjda och kände att de hade nytta av innehållet.

Tack alla ni som var där och deltog antingen i publiken eller på scenen! Vi tyckte att det kändes som en mycket lyckad dag med en framåtanda i luften, men det är härligt att se att det stämde.

Lämna en kommentar

Material från konferensen på Tylösand

Tack alla ni som var med och gjorde konferensen på Tylösand den 16 oktober så lyckad! Eftersom vi var över hundra så blir det lite summariskt såhär.

kohaTylosand16okt2015-smallFöreläsarnas material finns nu som PDF:er att ladda ned på konferensen webbplats.

På bilden har vi nöjet att lyssna på Katrin Fischer från BSZ som är QA-manager (Quality Assurance) för Koha sedan flera relaser av Koha och en av de hjälpsammare människor jag träffat. Det finns definitivt en kulturell skillnad mellan Koha-gemenskapen där alla är välkomna och får hjälp att lära sig och växa – i kontrast till andra vissa IT-gemenskaper som är väldigt exkluderande och elitistiska.

Det jag själv tar med mig från konferensen är känslan av nyfikenhet och framåtrörelse som fanns. Visst lärde jag mig saker av föreläsningarna (t.ex. splitter-verktygets existens), men störst var att se så många som själva vill något med sina system och är beredda att agera. Inte minst var det härligt att se hur stor kompetens det redan finns – både för t.ex. programmering generellt men också hur mycket Koha-specifk kompetens vi redan har i Sverige.

Lämna en kommentar

Framsidans webb-tv från Koha-konferensen

Framsidan var på plats och rapporterade under fredagens konferens med två och gjorde bland annat en intervju med mig som syns på deras Youtube-kanal samt inbäddad i en första kort rapport från konferensen.

Lämna en kommentar

Gigantiskt Koha-konsoritum i Turkiet – 13 200 000 poster, 1 126 bibliotek

Den som följt bloggen och minns första projektet, migrering av Munkagårdsgymnasiet och nu senast Hyltes migrering kanske får uppfattningen att Koha är för mindre bibliotek. Även om nu t.ex. Luleå Tekniska Universitet, Stockholms Universitetsbibliotek, Oslos folkbibliotek och Vaara-konsoritet i Finland visat att så inte är fallet. Den som ändå tvivlar kan då begrunda tråden om konsortiet i Turkiet med en portal för 1 126 bibliotek. Deras installation har 13 200 000 poster, 1 000 000 användare och lägger in 20 000 exemplar om dagen. Deras Opac finns tillgänglig på nätet (dock endast på Turkiska även om man med t.ex. Chrome kan få den hjälpligt Google-översatt) men den ser annorlunda ut jämfört med en standard-Opac (jämför med t.ex. http://hylte.bibkat.se som visserligen är lite tillfixad men i stort sett standard).

Lämna en kommentar

KBs monterprogram om Koha

Under bokmässan deltog jag i en panel i Kungliga bibliotekets monter som diskuterade Koha. Den riktiga vinsten var ju möjligheten för folk att hugga oss efteråt och diskutera (vilket också gjordes), men  monterprogrammet finns filmat och utlagt på Youtube. Missade någon punkten är det en chans att se det i efterhand och i vilket fall är det fritt fram att fråga oss om saker.

 

Lämna en kommentar

Turbo med Plack – test dag 2

Än så länge går Koha som tåget med Plack aktiverat och helt utan missöden eller knepigheter. Fortfarande har vi känslan av att Chrome är snabbare (visar tider på 0.3-05 s snabbare sidladdning/rendering). I vilket fall är det snabbt nog för att vara synnerligen angenämt. Upptäckten att  stödet för Plack faktiskt är ”pushed to master” vilket betyder att det borde bli tillgänglig för alla utan extra handpåläggning from novemberversionen av Koha.

De lägsta laddningstiderna vi har ligger på ca. 300ms – alltså 0,3 sekunder (även om 0.8 är ett mer typiskt värde för Chrome och 1,5s för Safari/Firefox/IE). Om någon har Microsoft Edge som webbläsare vore det intressant att se hur den klarar sig då den uppges vara snabbare än vanliga IE. De här svarstiderna är mot ett datacenter i London och går helt över vanliga publika Internet på ett vanligt WiFi utan någon form av trafikprioritering. Kanske man kan trimma ned tiderna ytterligare något om man har servern på det egna administrativa nätet och prioriterar upp trafiken till den i nätverket.

2 kommentarer

Plack (test i skarp miljö dag 1)

Plack är en teknik för att öka hastigheten genom att använda cachning på servern. Vi har provat det innan med mycket behagliga svarstider som resultat, men det har funnits problem med t.ex. teckenkodning och den svenska översättningen som ställde till det. Magnus Enger har precis löst problemen de problem vi såg innan så nu gör vi ett nytt försök med Plack i skarp drift. Svarstiderna är kapade till mindre än hälften och planen i Koha-gemenskapen är att det skall finnas ett standardiserat sätt att köra Plack för debian-paketen from version 3.22 som kommer i November. Lite intressant är att svarstiderna nu är så korta att skillnader i webbläsarnas renderings- och javascriptmotorer verkar kunna spela roll nu. Sådant som tar 1,5s i Safari & Firefox tar ofta 0,8s i Chrome och sådant som tar 0,8 s i Safari tar 0,3-0,4 i Chrome. Möjligen mäter de inte alla mot samma event (t.ex. OnLoad) och det är som sagt lite för snabbt för att avgöra med blotta ögat, men jag tillåter mig en försiktig misstanke om att det är värt att titta även på vilken webbläsare man använder.

Sådant som påverkar mest nu är externa kopplingar som t.ex. hur lång tid det tar att få framsidesbilder från externa leverantörer, att man inte skall ha CSSer och liknande på externa servrar osv. Håll tummarna för att den här Plack-implementationen fortsätter bete sig vettigt :)

Lämna en kommentar

Konferens på Tylösand – och beklagar tystnaden

Hej alla bloggläsare! Jag beklagar tystnaden på sistone. Sedan vi fick extra medel har bloggen saktat in betydligt. Anledningen är dock trevlig: vi har anställt tre programmerare (20%, 80% och 100%) som jag behöver hjälpa med underlag och testning av kodleveranser. Intresset från andra har också tagit fart och det är många studiebesök och föreläsningar som tyvärr inte har dokumenterats här. Jag har helt sonika inte räckt till för att sköta bloggen som jag borde ha gjort. Många av er har dock följt projektet i personliga möten och via koha.slack.com där nu pågår en hel del diskussion bibliotek emellan.

En nyhet som jag hoppas att ni inte missat är Koha-konferensen på Tylösand den 16 oktober. Det blir 100 Koha-intresserade som träffas och får chans att utbyta erfarenheter och lyssna på Katrin Fischer som är QA-manager, Stockholms universitetsbibliotek, Mölndal som provmigrerar från Libra.se, Magnus Enger som skapar Libra.se-skripten, Luleå Tekniska Universitet samt vad vi själva gjort i projektet än så länge. Om någon missat evenemanget som gärna vill komma skall jag höra om det går att utöka deltagarantalet.

Lämna en kommentar