Erfarenheter av några olika pekskärmar

Pekskärmar är inget nytt, men genomslaget för avancerade mobiler med pekskärm har gjort mycket för spridningen. I projekten Digital delaktighet och Koha har vi haft anledning att prova några olika och jag tänkte helt kort berätta om erfarenheterna. På många sätt får man vad man betalar för.

Dyr och riktigt bra med inbyggd dator – Samsung 230TSN.
Det här är den skärm vi valde för de digitala skyltarna i Varberg och Falkenberg. Det är en skärm som uttryckligen är skapad för att klara slitaget i offentliga miljöer och den är 23” stor och använder widescreenformat. Den stödjer inte multitouch utan man får peka på ett ställe i taget. En nackdel är att man bara kan använda den inbyggda datorn om man vill använda pekfunktionen. Med en extern dator eller annan signalkälla blir det en ren skärm utan pekfunktion. Ytan är bekväm att peka på och den känns som ett robust bygge även om vi inte hunnit slita särskilt mycket på den ännu.

Billig konsumentskärm med stabil fot – LG1730SF.
Den här skärmen har vanligt 4:3 format och är ett ganska robust bygge. Skärmytan är behagligt matt emot fingrarna, men det som gör mest för intrycket är att foten är så pass rejäl att den håller skärmen någorlunda stilla när man pekar på den. Pekfunktionaliteten går att utnyttja med externa datorer men de medföljande drivrutinerna är för Windows. Det finns dock drivrutiner även för Mac OS X som är enkla att installera och ställa in. Till Linux är det svårare att hitta drivrutiner och de som finns kräver att man stoppar grafikmotorn X under en del av installationen.

Vinlig och lite smäckig men gott om drivrutiner – Deltaco TM1700.
Även denna är en billig konsumentskärm och även om foten är mer än lovligt vinglig för en pekskärm så har den drivrutiner för en rad Linuxdistributioner utöver de utmärkta drivrutinerna för Windows. Den dubblerar även som TV för den som vill och en fjärrkontroll medföljer. Tyvärr känns bilden lite blek och det här är den jag är minst imponerad av, men då den bara skall tjänstgöra i en självbetjäningsstation klarar den jobbet. Mer avancerade jobb än de enskilda knapptryckningarna som krävs där skulle jag inte rekommendera eftersom det krävs relativt hårt tryck för att dra och släppa objekt på skärmen utan att den ”tappar” dem i förtid. En kul detalj är att en pekpenna följer med som gör det lättare att använda skärmen för ett vanligt operativsystem som inte är pekanpassad. Mindre bra är att USB-sladden för att koppla in pekfunktionen är fast monterad och inte går att byta om den skulle skadas.

Suverän surfplatta – iPad.
Den här är en udda fågel i just denna jämförelse eftersom det är den produkt som definierade surfplattor i det allmänna medvetandet. I korthet kan sägas att det är en fantastisk produkt som i dagsläget är mest omhuldad för olika former av mediekonsumtion antingen det är e-post, Internet, film eller spel m.m. Samtidigt har den en smått outnyttjad potential att även reformera det skapande ledet när tillräckligt många utvecklare har lärt sig att skapa bra arbetsflöden för skärmstorleken. Den viktigaste erfarenheten från iPad för den som köper pekskärm till en dator i en infokiosk eller liknande är att gränssnittet måste vara anpassad för peksystem. Man måste också ta hänsyn till att användaren saknar förförståelse för systemet.