Sidverktyg

En designskiss och ”Att rätta munnen efter matsäcken”

Jag fick i uppdrag av arbetsgruppen att ta fram en skiss på hur ett översiktsläge kan se ut. Tanken är att synliggöra en större mängd av de valbara titlarna samtidigt för att ge en bättre överblick. Redan högst ovetenskapliga användartester på en kollega var till stor hjälp och här syns den skiss som sedermera skickades som förslag till arbetsgruppen.

Just den här bilden är dessutom mitt förslag till hur systemet skall se ut i inaktivt läge. I förhoppningen att göra skärmen självinstruerande föreslår jag att vi använder en bildserie med skärmdumpar från systemet där bilder på händer används för att illustrera både att det är en pekskärm och hur man navigerar. Arbetsgruppen och användartester får avgöra om det fungerar.

Jag har märkt att proportionerna och storleken på skärmen har ganska stor betydelse för hur det är lämpligt att utforma systemet. De skärmar som skall användas i biblioteket är av formatet 22″ widescreen med HD upplösning (1080). Det gör dem lämpade för att t.ex. visa presentationstexterna i enspalt och samtidigt ha rum på höjden för navigation. Jag använder iPhone mycket i jobbet och den har ett väldigt slipat gränssnitt. Nog för att detta är inspirerande, men en interaktionsdesigner jag jobbat med tidigare ansåg att de som verkligen misslyckas är de som försöker kopiera IPhone rakt av. Andra förutsättningar kräver helt enkelt andra lösningar.

I dagsläget är det surfplattorna som är intressanta att studera. Android har ju gett iPhone en match vad gäller smarta telefoner. Inte minst pga att de finns i alla prisklasser. När det gäller surfplattor är dock iPad solklar vinnare i försäljningsstatistiken. Delvis kanske eftersom gränssnittet på Androidplattorna i princip bara är en uppförstoring av telefonerna. Den kommande ”Honeycomb”-versionen skall dock ändra på det.

Summa summarum kan man knappast användartesta för mycket.