Sidverktyg

Än så länge tyst från Axiell (och två vägar runt detta)

I inlägget ”Facebookintegration för Axiellkunder utan Arena?” den 7 december 2010 berättade jag om ett samtal jag haft med Axiell. De lovade att återkomma, men frågan måste blivit liggande någonstans i organisationen. Jag har tyvärr alltså inte så mycket att berätta om detta ännu. Det finns dock möjlighet att i det här specifika fallet gå runt Axiell genom att baka in Opacen i ett annat CMS. Halmstad har en delningsfunktion i sitt övergripande CMS för delning som även biblioteket drar nytta av.

Kan man infoga kod på sidorna så går det säkert också att att med t.ex. Javascript och värdet i ”document.url” själv skapa en Facebook-länk på åtminstone katalogsidorna Men att det går att göra är inte samma sak som att det är enkelt för landets alla IT-bibliotekarier. Vad som finns i det grafiska standardgränssnittet är ofta det som blir använt.

Skickar med ett utdrag ur brevet där jag preciserar mina tankar om Axiells system.

[…] Tekniken är enkel – förutom att lägga upp titel och annat som hämtas från databasen under ”Mina lån” behöver det för varje titel infogas en länk enligt formeln: http://www.facebook.com/share.php?u= + [länk till bokens sida i OPAC]. En del av länken till bokens sida i OPAC är ju beroende av vilken adress den lokala OPAC:en har och det får ställas in i admin. Den andra delen är ju book-id som jag nästan gissar redan finns med i den data som postas upp för att kunna hålla isär vad som skall lånas om. Som synes är det alltså ett ganska litet jobb rent tekniskt. […]