Sidverktyg

Facebookintegration – synliggör det litterära samtalet

Att posta boktips till Facebook synliggör samtal om litteratur på ett sätt som även icke-användare av bibliotek är bekväma med. Här ett expemel via en kommersiell aktör.

Facebook är (just nu) den största sociala webbplatsen i Sverige. Varför då försöka konkurrera med ett eget community? I delprojektet ”Egna kreativa arenor” bygger vi en integration som låter biblioteksanvändare posta boktips till Facebook via listan på lånade böcker.

Det finns flera poänger med denna approach. Dels synliggörs litterära samtal för icke-användare på ett sätt som de redan är bekväma med. Antalet ingångar till biblioteket för såväl användare som icke-användare ökar. Slutligen synliggörs den kontroll över verksamhetens erbjudande som fri mjukvara innebär då vi använder en Koha-installation som bas.

Tekniskt är det mesta av integrationen väldigt simpel – det handlar om att bädda in den sida man vill tipsa om i en speciellt formaterad URL. Ur ett biblioteksperspektiv är det dock en lärorik bieffekt av projektet att agera beställare på detta sätt.

Med den fria mjukvara vi använder betalar vi endast vår konsult kostnaden för det jobb vi beställt. På de flesta bibliotek använder man dock idag system vars utveckling kontrolleras av leverantörerna. Då är det inte frågan om vad som är tekniskt möjligt utan om vad företaget i fråga vill tillåta.